Dulse Ponteš u Beogradu 18. aprila 1Foto: Wikipedia

Portugalska pevačka zvezda  Dulse Ponteš, za koju se tvrdi da je posle legendarne Amalije Rodrigez vratila fado na muzičku scenu Portugalije i sveta, zbog porodičnih razloga odložila je sutrašnji koncert u Centru „Sava“ na 19 Gitar art festivalu.

Novi koncert najavljen je za 18. april, kada će važiti karte za večerašnji nastup, saopšteno je iz oranizacije GAF-a.  Dulse Ponteš je, zbog bolesti oca, otkazala i sve predstojeće koncerte na svetskoj turneji sa  mestrom Eniom Morikoneom.

Četvrtog dana 19. GAF-a, večeras na Velikoj sceni Doma omladine muzuciraće dva gitarska dua – grčko-španski  Melis i crnogorski gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikćević, kao i neobičan venecuelanski spoj -Pako Flores truba i Hesus Pingvin Gonzales gitara.

Duo Melis – Šapanjolka Suzana Prieto i Grk Aleks Muzarakis izvode dela Rodriga, Lojera i Bogdonovića. Zajedno sviraju 19 godina, a na repertoaru imaju  kompozicije od baroka do Pjacole i Ginastera. Oboje su i pedagozi – predaju na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu u Francuskoj.

Jedan od najboljih trubača Pako Flores i gitarista, producent, kompozitor i aranžer Hesus „Pingvin“ Gonzales  na GAF-u predstavljaju večeras svoj novi CD „Entropija“, snimljen za Dojčegramofon. Sviraju svoje autorske kompozicije, kao i dela latinoameričkih i španskih kompozitora, koja obuhvataju različite  muzičke stilove. Flores i Gonzales napravili su redak instrumentalni spoj  – truba i gitara zahvaljujući tome što su, kako su objasnili novinarima, uspeli da  prilagode svoje instrumente, proučavajući muzičku literaturu, pogotovo što Flores svira i kornet, čiji je zvuk nešto mekši od trube i bliži gitari.

Klasični i flamenko gitaristi Srđan Bilatović i Darko Nikčevć takođe predstavljaju svoj poslednji  album -„Balkan, Mediteran, Orijent“, koji je prošle godine objavio PGP RTS. Na njemu je njihova autorska muzika u kojoj je jezik klasične i flamenko gitare obogaćen uticajima tradicionalne crnogorske muzike, drugim muzičkih stilovima i elementima različitih kultura, koje se prelamaju na prostoru Crne Gore. Na koncertu će imati pojačanje u gudačkom kvartetu i dvojici perfekcionista  Beogradske filharmonije, za čiji su nastup uradili posebne aranžmane.

– Cilj nam je da kroz našu muziku približimo zvuk gitare običnim slušaocima, onima koji se muzikom ne bave profesionalno – rekli su Nikčević i Bulatović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine, pred  nastup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari