dunav film fest dunavska ladjaFoto: Filip Olćan

Svečanom dodelom nagrada sinoć je u Smederevu završen 7. Dunav Film Fest.

Tokom šest dana na Dunav Film Festu je prikazano više od 40 filmova iz Evrope i čitavog sveta, a održana je i premijera prve dve epizode serije „Ringišpil“.

Žiri koji je odlučivao o nagradama radio je u sledećem sastavu: Jasna Nanut, rediteljka, Dajana Gudić, glumica i producentkinja i Viktor Kiš, skulptor.

Nagradu Dunavska lađa za najbolji film u takmičarskoj selekciji dobio je film „Objašnjenje za sve“ Gabora Rajsa. Jasna Nanut je prilikom proglašenja rekla: „Ovogodišnja konkurencija Dunav Film Festa bila je izuzetno jaka. Nije nam bilo lako da donesemo odluke, ali jedan film izdvojio se britkom društvenom kritikom univerzalnog kalibra. Najboljim proglašavamo film Objašnjenje za sve“.

„Objašnjenje za sve“ Gabora Rajsa dobitnik nagrade „Dunavska lađa“ za najbolji film na 7. Dunav Film Festu 1
Foto: Filip Olćan

Rumunski reditelj Emanuel Parvu nagrađen je priznanjem za najbolju režiju za film „Tri kilometara do kraja sveta“ za minuciozno suočavanje moderne i tradicionalne misli s kraja sveta.

Nagradu za najbolji scenario osvojili su Iveta Grofova i Peter Krištufek za ostvarenje „Mađarska krojačica“ za dirljivi fokus na intimne patnje usled ratnih stradanja.

„Objašnjenje za sve“ Gabora Rajsa dobitnik nagrade „Dunavska lađa“ za najbolji film na 7. Dunav Film Festu 2
Foto: Filip Olćan

Originalni autor scenarija za Mađarsku krojačicu, zasnovanu na njegovoj noveli, Peter Krištufek je nažalost preminuo pre nego što je scenario bio završen i film snimljen, te je rediteljka Iveta Grofova dovršila scenario, a ova nagrada pripada oboma. Iveta Grofova publici se zahvalila putem video poruke.

„Najbolja gluma je nevidljiva,“ rekao je žiri na zatvaranju pa je tako nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobio mladi glumački ansambl iz filma „78 dana“, Viktorija Vasiljević, Tamara Gajović, Milica Gicić i Maša Ćirović. Nagradu je mladim glumicama uručila, u ime Grada Smedereva, Aleksandra Mitić, članica Gradskog veća grada Smedereva zadužena za resor prosvete i kulture.

„Objašnjenje za sve“ Gabora Rajsa dobitnik nagrade „Dunavska lađa“ za najbolji film na 7. Dunav Film Festu 3
Foto: Filip Olćan

Dunav Film Fest se održavao na nekoliko lokacija u Smederevu, u Malom gradu Smederevske tvrđave, Dunavskom parku, Platou kod Кarađorđevog duda i Centru za kulturu Smederevo. Festival se organizuje uz podršku Grada Smedereva i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari