Dunav, zauvek 1

Verovatno nema boljeg mesta za promociju nove knjige „Dunavska rapsodija“ novinara, pisca i prevodioca Mihala Ramača od broda Cepelin u Novom Sadu na Dunavskom keju u okviru Novosadskog književnog festivala „Razgovori o ljubavi (prema čitanju)“, koja će se održati večeras.

Prvo, ovo će biti 124. promocija u okviru ovog festivala koji je protekle četiri sezone ugostio pisce iz sedam zemalja, a sa uvek novim i aktuelnim izdanjima. Pod uredničkom palicom publiciste Đorđa Randelja, koji uvek uspeva da napravi da se tokom cele večeri zaista govori o magiji ljubavi prema čitanju, večeras će biti reči o najnovijoj knjizi Mihala Ramača koja je posvećena Dunavu na čijim će se talasima govoriti o Ramaču kao stvaraocu i dugogodišnjem novinaru i o predivnim pasažima o ovoj velikoj evropskoj reci koja je i Ramaču, kao i Magrisu, velika inspiracija.

Publika će biti u prilici da sazna da „Dunav ima izvor i ušće, ali nema kraja“ i da ljudi koji žive na Dunavu i od Dunava, kojem god narodu pripadali, lakše prihvataju međusobne razlike. U dunavskim gradovima mešoviti brakovi prestaju da budu skandal i sramota mnogo ranije nego tamo gde ne dopire dunavski duh razumevanja. Pored velike erudicije koju autor ima,“presudan“ je za najnoviju njegovu knjigu podatak da Mihal Ramač živi u Petrovaradinu, kraj Dunava, podno Petrovaradinske tvrđave. U prevodu, to znači da decenijama osluškuje talase, gleda i zna svaku nijansu velike reke i šta koja boja znači. To znači da je i pecaroš, naravno. I kako sam piše da „u svakoj priči o Dunavu ima mnogo rada i stvaranja, ima mnogo muke i stradanja, ima mnogo dobrote i mnogo radosti“ i da „nijedna ne bi bila ispričana do kraja da ne počinje od ljubavi i da se ne završava zagrljajem pored Dunava“. Ova se knjiga mora pročitati, između ostalog, i zato što je od autora koji je u njoj zapisao i ovu, tako jednostavnu, a tako značajnu rečenicu, koja mnogo toga govori: „Izlazeći na obalu podno Petrovaradinske tvrđave, svakog jutra izgovaram iste reči: Dobar dan, Dunave! Svako dobro svima na Dunavu! Bistro!.“

Knjiga „Dunavska rapsodija“ objavljena je u izdanju Mediteran pablišinga iz Novog Sada, a večeras će je, od 20 sati, predstaviti: sociolog Aleksej Kišjuhas, izdavač Dušan Marinković, domaćin Festivala Đorđe Randelj i autor Mihal Ramač. U muzičkom delu programa učestvuju: Oksana Marjanac, violina; Olesja Balać, violina; Aleksandra Lazin, violončelo, i Ana Rimar Simunovič, sopran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari