Dupli program u kragujevačkom SKC: Performans o poeziji Luisa Brava i koncert Jelene Popržan 1Foto: Promo

Večeras, u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru dupli program – od 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a pesnički performans posvećen stvaralaštvu urugvajskog umetnika Luisa Brava a od 21 sat na istom mestu koncert Jelene Popržan, srpsko-austrijske violistkinje, vokalistkinje, kompozitorke i performerke.

Kragujevačka pesnikinja i književna prevoditeljka Mirjana Andrić priredila je program pod naslovom „Luis Bravo – Oglasovljenje poezije i pesnička izvođenja”, kojim se predstavlja uzbudljiva pesnička praksa ovog savremenog urugvajskog umetnika i profesora.

Luis Bravo (Montevideo, 1957) je urugvajski pesnik, poetski performer, esejista, književni kritičar, istraživač i profesor.

Poeziju je objavljivao u raznim medijima (kao knjige, plakete, kasete, CD ROM-ove, CD-ove, DVD-jeve) u skladu sa multimedijalnošću svoje pesničke umetnosti.

Njegove pesme zastupljene u antologijama i časopisima prevedene su na francuski, portugalski, nemački, švedski, estonski, engleski i farsi.

Trenutno, Bravo je profesor latinoameričke i svetske književnosti na Institutu za profesore „Artigas” i Univerzitetu u Montevideu kao i istraživač-saradnik u Nacionalnoj književnoj akademiji i Narodnoj biblioteci Urugvaja.

Jelena Popržan – solo (viola sa 5 žica, vokal, looper, usna violina, staklena harmonika…).

„Pre ili kasnije moralo je doći do toga: solo program Jelene Popržan. Pre oko 10 godina počela je da hara bečkom scenom sa duetom Catch-Pop String-Strong, a sa Madame Baheuk i Sormeh učvrstila je svoju reputaciju maštovitog aranžera, izražajnog vokalnog umetnika i zabavljača sa komičnim talentom i političkim zalaganjem. Gde god želite da je stilski locirate: nova i stara muzika, world music, songwriter, kabare, neues vienerlied, folk, džez ili šta već, Popržan isisava nektar iz svih ovih žanrova i pušta njihovu mešavinu da fermentira. Možete očekivati raznovrsne revije, pesme, kompozicije, zvuke. Počast zaboravljenim tradicijama i nezaboravnim novim stvarima“, najavljuju nastup organizatori iz SKC-a.

Ulaz na koncert je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari