Dvadeset godina kasnije smo ljuti 1Foto: Promo

Predstava „Šesti oktobar – priča o jednom letovanju“, po tekstu Tise Milić, u režiji Andreja Nosova, biće premijerno izvedena večeras.

U predstavi igraju: Vesna Stanković, Aleksandar Mihailović, Julija Petković, Dejan Maksimović i Marko Pavlovski. Saradnica na tekstu je Biljana Srbljanović.

Zbog epidemiološke situacije i smanjenog kapaciteta sale premijerna izvođenja su zakazana i 8. i 10. oktobar.

Ova premijera je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Hartefakt fonda iz Beograda.

Autorka teksta je rekla da je napisala priču o dvadesetogodišnjici događaja koji su obeležili političku scenu Srbije oktobra 2000. godine.

„Glavni junaci su članovi četvoročlane porodice koji su krenuli kolima na dugo iščekivano letovanje u Grčku. Usput nailaze na niz prepreka i peripetija, dok međusobne nesuglasice, različitosti i prećutnosti izlaze na videlo. Osnovni sukob je sukob različitih ideologija i borba za reč i prevlast u porodičnoj hijerarhiji. Rastrzani između htenja i mogućnosti, junaci preispituju svoje odnose, uverenja i prošlost, dok resursi polako nestaju, a njihov cilj postaje bleda tačka u daljini koja kao da se sve više odmiče što više pokušavaju da joj se primaknu“, objašnjava Milić.

Nosov je ocenio je ovo priča o jednom letovanju i nadi da će možda biti bolje.

„Dvadeset godina kasnije samo smo ljuti, nada je negde zalutala. Tako izgubljeni tumaramo između različitih znakova i pojava. Ogledala nema, a pobuna je samo forma za izbegavanje odgovornosti. Kad niko nije kriv, ništa se i ne događa“, ističe Nosov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari