Dve izložbe sedmoro umetnika čije su karijere oblikovane u Studentskom kulturnom centru 1Foto: Galerija ARTE

Izložba Nova predmetnost na kojoj će biti predstavljeno stvaralaštvo sedam umetnika Radomira Damnjanovića Damnjana, Branka Miljuša, Radomira Reljića, Dragoša Kalajića, Dušana Otaševića, Peđe Neškovića i Bore Iljovskog biće otvorena danas u 18 sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra i ARTE Galeriji, koja organizuje ovaj događaj.

Ovaj put biće predstavljen  opus umetnika, koji su se 1960-ih, ‘70-ih i ‘80-ih godina zajedno integrisali u novu struju koju je istoričar umetnosti Ješa Denegri definisao terminom nova predmetnost.

Naime, početkom 1960-ih godina interesovanje gorepomenutih umetnika ka povratku predmetnom u slikarstvu kroz figuru, naraciju, znak, simbol, odrediće ih kao umetnike jedne nove tendenecije koja je ostavila dubok trag u razvoju umetnosti druge polovine 20. veka kod nas, a predstavljala je autentičnu varijantu tendencija koje su se tih godina razvijale u svetu.

Dve izložbe sedmoro umetnika čije su karijere oblikovane u Studentskom kulturnom centru 2
Fptp: Galerija ARTE

 

Slični fenomeni razvijali su se simultano i u Evropi i Americi, te su nove pojave različito terminološki određivane – nova figuracija, nova narativnost, nova slika, nova realnost predmeta, novi simbol, a kao jedan od vidova tih novih izraza pojavio se i britanski, a zatim i američki, pop-art.

Dve izložbe sedmoro umetnika čije su karijere oblikovane u Studentskom kulturnom centru 3
Foto: Galerija ARTE

Umetničke pojave koje su se u ovom kontekstu razvijale u našem kulturnom okruženju, moguće je objediniti upravo pod terminom koji je definisao istoričar umetnosti Ješa Denegri – nova predmetnost.

Na izložbama će biti predstavljeno preko 30 radova umetnika, a ovom izložbom Arte Galerija i nedavno renovirana Galerija Studentskog kulturnog centra otpočinju direktnu saradnju na realizaciji izložbenog programa, saopštili su organizatori.

Kako ističu, „namera ove dve kulturne institucije prvom zajedničkom izložbom žele da istaknu umetnike čije karijere su u velikoj meri oblikovane i afirmisane izlaganjem u Studentskom kulturnom centru, a zahvaljujući kojima je Studentski kulturni centar postao institucija od nemerljivog značaja za razvoj savremene umetničke i kulturne scene.

Dve izložbe sedmoro umetnika čije su karijere oblikovane u Studentskom kulturnom centru 4
Foto: Galerija Arte

Tokom tronedeljnog trajanja izložbe, biće održana promocija obimne i bogato ilustrovane publikacije Nova predmetnost, sa tekstovima devet istoričara i teoretičara umetnosti koji su posvećeno analizirali svih sedam autentičnih umetničkih ličnosti povezanih srodnom mišlju.

Datum promocije biće naknadno objavljen.

Nova knjiga u izdanju ARTE galerije čini segment edicije Kolekcionar kao kustos i selektor, kako selektovani autori predstavljaju težišta najznačajnijih domaćih kolekcija.

Izložba će biti dostupna publici  do 5. novembra a radno vreme galerija je: ponedeljak-petak: 11–19 h, subota: 10–15 h

Ulaz je  besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari