Dve izložbe u užičkom Reflektoru 1Rad Milane Simić/Foto: Reflektor

Milana Simić i Darija Dragojlović, mlade umetnice koje žive i rade u Novom Sadu, prirediće dve samostalne izložbe u užičkoj galeriji Reflektor.

Postavke se mogu pogledati od subote, od 19 časova, do 9. septembra.

Izložbom „Filter koji ne postoji“, Milana Simić, kroz odeću, kao materiju, projektuje ideju filtriranja, otiskivanja i utiskivanja društvenih i socijalnih uticaja na čoveka.

Darija Dragojlović, izložbom „Fantaziranje o biotopu“ („Šta ne želim da vidim?“), sugeriše na neizvesnisti životnog staništa, kreirajući predikcije koje se smenjuju iz apokaliptičnih u optimistične i obrnuto.

Milana Simić je rođena u Prijedoru. Osnovne studije slikarstva je završila na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju, a master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Do sada je imala devet samostalnih i više od 20 kolektivnih izložbi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Bavi se istraživanjima slike, objekta, instalacije, fotografije i videa, a kroz preispitiivanje ličnog identiteta analizira međuljudske odnose, društvene fenomene i odnos umetnika prema sopstvenom okruženju.

Samostalna umetnica Darija Dragojlović je rođena u Kraljevu. Završila je osnovne studije zidnog slikarstva na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dve izložbe u užičkom Reflektoru 2
Rad Darije Dragojlović/ Foto: Reflektor

Dobitnica je stipendije „Dositeja“. Priredila je osam samostalnih i učestvovala na više kolektivnih izložbi, kao i na kolonijama i stručnim praksama o konzervaciji i restauraciji kulturnog nasleđa.

Trenutno, u svom radu preispituje individiualni i kolektivni odnos prema prirodnim fenomenima, koji se suočavaju sa uticajem antropocena, odnosno novog geološkog doba u kome su ljudi, svojim aktivnostima, izmenili ekosistem planete.

Izložbe se mogu pogledati radnim danima od 15 do 20 časova, uz zakazivanje na [email protected].

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari