Dve trećine žena zaposlenih u kulturi trpi seksualno uznemiravanje 1Foto: Shutterstock/Dmytro Zinkevych

Oko dve trećine žena zaposlenih u kulturi trpi seksualno uznemiravanje, svaka druga je doživela verbalno uznemiravanje koje ima seksualni kontekst, a sindrom izgaranja na poslu (burnout sindrom) doživela je većina radnica u kulturi, rekla je danas predstavnica organizacije FEMIX Tatjana Nikolić na predstavljaju publikacije „Rod i rad u kulturi“.

Seksualno uznemiravanje u svetu kulture se dešava toliko često i počelo je da se kvalifikuje kao normalno, što je apsolutno nedopustvo, rekla je Tatjana Nikolić i istakla da je neophodno preduzeti sve mere da bi se to promenilo.

Prema njenim rečima, izuzetno je važno procesuirati sve one koji sprovode bilo koju vrstu seksualnog uznemiravanja bez obzira na njihov poslovni kredibilitet kako bi se žene zaposlene u kulturi ohrabrile da ovakve slučajeve prijave. Nikolić je ukazala da u kulturi i dalje postoje polovi i devojčicama koje imaju sklonost prema tim zanimanjima govori se da to nije za njih i sprečava se njihov dalji profesionalni razvoj.

Predstavnica Udruženja pobunjenih čitateljki Nađa Bobičić rekla je da istraživanja pokazuju da je svaka druga radnica u kulturi doživela sindrom pregorevanja na poslu jer ne uspeva da pronađe balans između posla i privatnog života.

Bobičić je dodala da većina kulturnih radnica ima status frilenserke i da su zbog toga prinuđene da biraju da li će biti majke ili uspešne u svom poslu, jer sa takvim statusom nemaju pravo na korišćenje državnih vrtića nego moraju da se snalaze i angažuju nekog drugog za čuvanje dece. Bez obzira što se kultura smatra kao oblast u kojoj je ravnopravnost izuzetno zastupljena, situacija uopšte nije takva, žene nisu na rukovodećim pozicijama i češće dobijaju administrativne poslove bez obzira što je 90 odsto kultunih radnica visokoobrazovano, naglasila je Nađa Bobičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari