Evropska ponuda džez koncerata ovog leta izuzetno je bogata, a između stotinak relevantnih festivala kao najekskluzivniji izdvaja se Festival da Jazz u švajcarskom mondenskom skijalištu Sent Moric.

Veliki muzički festivali odavno su postali turistička atrakcija koja pokreće lokalni biznis, pa i čitavu regiju. Muzika je tu bitna koliko i čitav festivalski ambijent, a sve zajedno predstavlja idealan spoj turizma, hedonizma i šou-biznisa. A u toj obilnoj ponudi Festival da Jazz (od 9. jula do 9. avgusta) u poznatom švajcarskom skijalištu Sent Moric, na vrhu Alpa, bez sumnje je najekstravagantnija džez manifestacija u Evropi i najambiciozniji muzički klupski festival na svetu.

U idiličnom pejsažu ispunjenom cvrkutima ptica i mirisnim planinskim livadama, okružen snežnim vrhovima, na obali velikog jezera, ovo je festival za klijentelu koja na koncerte dolazi privatnim avionima sa svih strana sveta. Koncerti se održavaju u majušnom Dracula Clubu, stecištu evropskog džet seta iz druge polovine 20. veka, gde najveća imena džeza sviraju za stotinak posetilaca udobno zavaljenih uz čašu vina ili konjaka u ruci. Retka prilika da u intimnom okruženju provedete veče s nekim od najvećih muzičara današnjice, koje ste do sada mogli da vidite i čujete samo sa – bezbedne udaljenosti. Čist džez hedonizam, iskustvo kakvo teško možete pronaći na nekom drugom festivalu.

Inače, glavne zvezde ovogodišnjeg izdanja Festival da Jazz, koji će sledeće godine proslaviti 10. rođendan, su Herbi Henkok, Čik Korija, Liz Rajt, Di Di Bridžvoter, Čarls Lojd, Dajan Rivs, Abdulah Ibrahim, Al Žaru, Bobi Mekferin, Kendi Dalfer, Incognito, Zap Mama, Rišard Galijano, Kajl Istvud…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari