Pred prepunom salom Kulturnog centra Pančevo, sinoć je počela dvodnevna fešta – 16. Pančevački džez festival. Antonio Farao sa svojim kvartetom pred Pančevcima je opravdao epitet jednog od najznačajnijih pijanista današnjice, kako ga ocenjuju kritičari širom sveta. Ovaj dobitnik brojnih nagrada i priznanja od kojih su najvažnije.: nagrada “Jazz four Roses Competition Price” (1991) i nagrada za najboljeg pijanistu na prestižnom takmičenju u Parizu “Competition of jazz piano Martial Solal”, koje se održava svakih deset godina (1998) pružio je sa svojim muzičarima sat i po nesumnjivog uživanja.

A onda je na scenu izašla Kristal Voren, muzičarka rođena u Kanzas Sitiju, koja je svirala na ulicama Njujorka i Pariza. Nakon njenog prvog albuma „Circles “ počeli su da je porede sa Ninom Simon i Trejsi Čapman, što je sinoć opravdala i u Pančevu. Neverovatno moćan glas, bravure s akustičnom gitarom, i maestralan spoj žanrova (džez, bluz, soul…) bili su aduti da zagreje atmosferu u dvorani Kulturnog centra Pančeva, pa je na kraju publika pevala s njom uz diskretnu pratnju muzičara iz njenog kvarteta. Prvog dana festivala, otvorena je i izložba fotografija Čedomira Milosavljevića.

//www.youtube.com/v/ErCCY6eetRw?version=3&hl=sr_RS&rel=0

 

Džez će i večeras da vlada banatskom ravnicom, pošto će publika imati priliku da čuje trio predvođen Kristijanom Mekbrajdom koji kao vrhunski basista, kompozitor, aranžer, predavač, selektor i menadžer, već 20 godina predstavlja jedno od najznačajnijih imena u svetu džeza. Zatim će nastupiti kod ovdašnje publike cenjeni bend Vasila Hadžimanova. Činjenica da se 16. Pančevački džez festival održava u radne dane nije bila prepreka da sve ulaznice budu rasprodate nedeljama pre njegovog početka. Tome je doprinela i činjenica da su organizatori uspeli da u jeku globalne krize dovedu recentne predstavnike džez muzike u grad na Tamišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari