Internacionalni džez festival Nišvil , koji se po 26 put održava u Nišu , od ove godine biće uvršten u manifestacije od nacionalnog značaja po kriterijumima Ministarstva kulture, rekao je juče direktor tog festivala Ivan Blagojević. Nišvil će zvanično 13. avgusta otvoriti dobitnik nagrade za životno delo Vojislav Simić , a prema Blagojevićevim rečima ovogodišnji festival biti daleko ambiciozniji i kvalitetniji u odnosu na prethodne.


– Potvrđeno je da će na Festivalu učestvovati više od 300 muzičara kao i 40 bendova iz 20 zemalja. Imaćemo takođe i finansijsku pomoć od 33 miliona dinara od strane grada, ministarstva kulture kao i ambasada sedam zemalja koji su nam pomogli da angažujemo „hedlajnere“, rekao je Blagojević

Umetnički direktor Nišvila je naglasio da će se prvi put festival održati na posebno izgrađenoj lokaciji u niškoj Tvrđavi sa tri stejdža i sa tribinama, koje će moći da prime 3.000 posetilaca. Blagojević je dodao da će 15 . avgusta kao poklon Nišvila na Kalemegdanu u Beogradu nastupiti Rendi Brejker, Mingus Dinasti i Inkognito. Najavljeno je da će se od 13. do 16. avgusta publici predstaviti zvezde poput Rišara Galijana, Miroslava Vitous, Xejmi Dejvis, Grejs Keli bend, Rendi Brejker (u pratnji sofijskog Big-Benda), Darko Rundek i Kargo Orkestra, Mingus Dinasti, Kendi Dalfer, Matijas i drugi .

Prema Blagojevićevim rečima već je dogovoreno da Rundek kao i turska umetnica Ildiz Ibrahimova i Orkestar Bobana i Marka Markovića deo nastupa posvete izvođenju pesama Šabana Bajramovića. Komplet karata je od 1.jula u prodaji po ceni od 3.500 dinara dok će u avgustu biti skuplji za 500 dinara. Ulaznice su u prodaji od ponedeljka po ceni od 1.200 dinara, dok će u avgustu koštati 1.500 dinara. Očekuje se da će pored Nišlija internacionalni džez festival Nišvil posetiti i publika iz cele Srbije i susednih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari