Više od 80 koncerata biće održano u okviru Internacionalnog Nišville džez festivala koji počinje 13. i traje do 18. avgusta, najavili su na konferenciji za novinare u Kulturnom centru Beograda organizatori manifestacije.


Koncerti će osim na više bina na Niškoj tvrđavi i u samom grada biti organizovani i u nekoliko gradova u Srbiji, tako da će i publika u Pirotu, Vranju, Aranđelovcu, Zaječaru i Kruševcu takođe moći da uživa u džez zvuku. Prvi put biće organizovan i „Welcome stejdž“, koji će se nalaziti na putu ka tvrđavi.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji i problemima sa finansijskom podrškom Ministarstva kulture, program Nišvila i dalje obiluje velikim imenima džez scene, a, između ostalih, nastupiće Kajl Istvud, Hjubert Tjubs, nekadašnji bubnjar grupe Cream Džindžer Bejker, Duško Gojković, elektro sastav Džezanova, Mario Neset, kontrabasista Ron Karter i Nouvelle vague.

– Kako bismo rekli rečnikom Šabana Bajramovića“, neki će da se ugase, a neki će da preživimo“. „Cigančili“ smo se poslednjih meseci kako bi opstao festival. I stejdž Šabana Bajramovića će opstati – kazao je direktor festivala Ivan Blagojević i dodao da ako se Guča naziva sajmom hedonizma, da je zbog želje organizatora da festival opstane Nišvil sajam mazohizma.

On je ukazao da je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo trubač, kompozitor i aranžer Stjepko Gut, dok će specijalno priznanje za promociju džez kulture biti dodeljeno glumcu Klintu Istvudu, koje će u njegovo ime primiti njegov sin Kajl Istvud, koji nastupa na festivalu.

U njegovu čast, na besplatnom Nišville „Movie stejdžu“ biće prikazani Istvudovi filmovi, pre svih kultni “Bird” o legendarnom saksofonisti Čarliju Parkeru. Džindžer Bejker dobitnik je ovogodišnje nagrade „Šaban Bajramović“ za najbolju fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima, dok će nagrada za doprinos džez muzici biti dodeljena Ronu Karteru.

Ovogodišnje izdanje Nišville džez festivala počeće u utorak, 13. avgusta, otvaranjem postavke Muzeja džeza Miše Blama u Salonu 77 u 19 sati.

U pitanju je deo bogate zbirke, koju je jedan od najpoznatijih džez muzičara sa ovih prostora, kontrabasista, kompozitor i pedagog Mihailo Miša Blam tokom cele karijere prikupljao.

– To su eksponati koje sam ja sakupljao, a koji bi trebalo da pripadnu Srbiji. Muzej još uvek nema svoj stalni prostor, a nije važno da li će to biti u Beogradu, Nišu ili nekom drugom gradu. Nišvil se za relativno kratko vreme razvio u jedan od važnih evropskih festivala, i na njemu su gostovala velika svetska imena – kazao je Blam i dodao da Nišvil mora da nastavi svoj život u bilo kom obliku, jer samo svojim kontinuitetom može da opstane.

Pored brojnih inostranih muzičara, na festivalu će nastupiti i domaći džez muzičari. Jedan od njih je i Vasil Hadžimanov, koji od 1998. sarađuje sa Nišvilom.

– Nastupićemo 15. avgusta i na koncertu će publika moći da čuje materijal sa novog albuma Vasil Hadžimanov benda. U pitanju je album koji smo prvi put izdali za strano tržište – kazao je Hadžimanov.

Nakon konferencije za novinare ispred Kulturnog centra Beograda održan je koncert grupe ZAA, tako da su i Beograđani mogli da osete deo atmosfere sa Nišvill džez festivala. Oni koji se odluče da krenu put Niša, imaće organizovan autobuski prevoz 13. avgusta koji će krenuti ispred Sava centra. Organizatori su naglasili da karata ima još uvek u prodaji, a da najveće interesovanje vlada za kompletima. Kako kažu, za sve one koji nisu iz Niša u ponudi je i „džez letovanje“, gde po ceni od 9.999 dinara, posetioci uz karte dobijaju i hranu i smeštaj za četiri dana.

Džez pozorište

Ovogodišnje izdanje Nišvill džez festivala činiće i pozorišni program, u okviru koga će biti odigrane četiri predstave. Prateći program festivala činiće i izložba skulptura i stripa, kao i promocija knjige Donalda Klarka „Poželeti od meseca – život i doba Bili Holidej“, koju je u prevodu Mimice Petrović Radovanović nedavno objavila izdavačka kuća Utopija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari