džon majalFoto: Jim Z. Rider / Zuma Press / Profimedia

Džon Majal, koga mnogi nazivaju kumom britanskog bluza, preminuo je u 91. godini.

U saopštenju stoji da je Džon Majal preminuo u ponedeljak u svom domu: „Zdravstveni problemi koji su ga naterali da završi svoju epsku karijeru turneja su naposletku doveli do mira za jednog od najvećeg svetskog drumskog ratnika“.

Majal je rođen u Maklsfildu 1933. godine, kao tinejdžer počeo je da istražuje džez i bluz kolekciju svog oca, a potom naučio da svira klavir, gitaru i harmoniku.

Nakon tri godine službe u Koreji, išao je u umetničku školu i postao grafički dizajner, ali se usput pomalo bavio i muzikom.

Sa 30 godina preselio se u London da bi postao profesionalni muzičar, usred buma koji su napravili bendovi The Rolling Stones, Spencer Davis Group i Animals.

Majal je pevao, svirao gitaru i klavijature i otkrio je Džona Mekvija, koji je kasnije oformio Fleetwood Mac, a oni su bili prateći bend čuvenom Džon Li Hukeru.

Mekvi je bio sa njim u bendu Bluesbreakers, koji je često menjao članove, a u jednom trenutku i im se pridružio i Erik Klepton, koga je nakratko zamenio Piter Grin.

https://www.youtube.com/watch?v=yRxIBo3X6QQ

Grin je kasnije takođe otišao u Fleetwood Mac, a u bendu je bio i Džek Brus, koji je kasnije sa Kleptonom otišao u bend Cream.

Džon Majal je početkom 1970-ih preselio u Kaliforniju, gde je promenio zvuk o bučnog rokenrola u malo nežniji bluz sa saksofonom i drugim instrumentima.

Uplivao je i u džez i fank vode, sarađivao sa muzičarima koje je već poznavao, ali i sa mnogim novim, među kojima su bili Stiv Miler, Kris Rea, Bili Gibons i drugi.

Nastavio je da svira i ide na turneje sve do 2022. godine.

Džon Majal ima četvoro dece sa prvom suprugom Pamelom i dva sina sa drugom suprugom, Megi Parker.

Kasnije ove godine, Majal treba da bude primljen u Rokenrol kuću slavnih, gde treba da dobije nagradu Musical Influence.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari