Džon Torturo dobitink Počasnog Srca Sarajeva 1Foto: 30. SFF

Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj industriji i izvanredan glumački, scenaristički i rediteljski talenat, Džon Torturo ( John Turturro) će na 30. Sarajevo Film Festivalu dobiti Počasno Srce Sarajeva.

ikada ne zaboravljajući svoje bruklinske korijene, Torturo je ostvario globalni uticajsvojim svestranim radom, što ga je učinilo jednim od najcenjenijih filmadžija današnjice.

„Odlučili smo da učinimo pravu stvar i damo svoje Srce Džonu Torturu.  Sa karijerom koja traje duže od četiri decenije, pružio je nezaboravne izvedbe u raznolikom rasponu uloga. Njegova predanost umeću, svestranost i sposobnost da svakom liku kojeg otelovljuje donese dubinu i autentičnost, učinili su da ga je užiavanje gledati svaki put kada se pojavi u sceni“, rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Džon Torturo je studirao na SUNY-u u New Paltzu i na Yale School of Drama. Radio je sa brojnim priznatim filmadžijama, pojavljujući se u filmovima Spiajka Lija Učini pravu stvar i Jungle Fever, Martina Skorsezea Boja novca, Roberta Redforda Kviz, Franćeska  Rosija Primirje, Roberta De Nira Dobri pastir, Toma DiCilla Box of Moonlight i Nanija Moretija Moja majka.

Godine 2004. glumio je u filmu Tajni prolaz, istorijskoj drami bh. reditelja Ademira Kenovića.

Kao čest saradnik Džoela  i  Itana Koena, Torturo je glumio u nekoliko njihovih filmova.

Za glavnu ulogu u filmu Barton Fink braće Koen osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu i David Donatelo nagradu.

Pojavio se i u njihovim filmovima Ko je ovdje lud?, Milerovo raskšće i Veliki Lebovski, gde je igrao kultnog lika Jesusa Quintanu.

Torturo je 2020. godine reprizirao Quintanu u The Jesus Rolls, filmu koji  je pisao, režirao i u kojem je glumio.

Osvojio je nagradu Camera D’Or na Filmskom festivalu u Kanuza svoj rediteljski debi, film Mac.

Ostali filmovi na kojima je radio kao reditelj/scenarista uključuju Illuminata, Ljubav i cigarete, Passione, Utroje sa žigolom i The Jesus Roles.

U televizijskom programu, Torturo je nominovan za SAG nagradu za ulogu Howarda Cosella u Monday Night Mayhem i ponovo nominovan za The Bronx is Burning.

Osvojio je Emmy nagradu za svoje gostovanje u seriji Monk te nominacije za Zlatni globus i SAG nagradu u HBO-ovoj seriji Kobna noć.

Gledaćemo ga  i u drugoj sezoni Appleove serije Severance.

Tokom 30. Sarajevo Film Festivala, Džon Torturo će imati i masterklas, pružajući uvid u svoju bogatu karijeru i umeće.

Biće i na projekciji hvaljenog filma Barton Fink braće Koen, gde je igrao naslovnu ulogu.

30. Sarajevo Film Festival (SFF) održaće se od 16. do 23. augusta 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari