Džoni Dep u ulozi ratnog fotografa u potresnoj drami "Minamata" 1

Dve linije priče sreću se u jednom čoveku koji život razara alkoholom, narkoticima, propalim brakovima, dugovima, međutim, postoji jedan način na koji može da pronađe svoje lično svetlo na kraju tunela – povratak onome što najbolje zna, rasvetljavanju strašne prevare kompanije u Japanu svojim objektivom i rešenošću da tom pričom svom životu povrati smisao.

Ovo je siže događaja koji stoji iza nastanka jedne od najpoznatijih fotoreportaža na svetu – „Tomoko Uemura se kupa“.

Nakon dana uspeha tokom Drugog svetskog rata proslavljeni ratni fotograf Eugen Smit osamljuje se i otuđuje od svih.

Isprva odbija poziv urednika magazina „Lajf ” da otputuje u Japan i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta poznatog kao Minamata.

Međutim, kada ga žena, prevodilac, pozove da ipak to učini, Eugen prihvata mogućnost da otkrije razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništo policije i vlasti.

Naoružan samo svojom pouzdanom kamerom protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje zajednice i napravi takvu fotografiju koja će ovu priču preneti u svet.

Film „Minamata“ je svoju svetsku premijeru imao na Berlinskom festivalu 2020. godine, gde je Džoni Dep pobrao pozitivne kritike i njegova izvedba je ocenjena kao Depova uloga života, dok je domaća publika premijerno mogla film da pogleda na ovogodišnjem 49. FEST-u u okviru Gala programa.

Depu, koji trenutno prolazi kroz težak period posle burnog razvoda od glumice Amber Herd i optužbi za nasilje u braku, a Holivudga bojkotuje, biće uručena počasna nagrada festivala u San Sebastijanu tokom 69. izdanja tog festivala.

On će nagradu primiti 22. septembra, pre projekcije filma „Ćerka“.

Američki glumac, poznat po brojnim ulogama poput „Edvard Makazoruki“, „Arizona Dream“ i „Pirati sa Kariba“, treći put će se pojaviti na festivalu u San Sebastijanu.

O svom liku, fotografu Eugenu Smitu, rekao je:„Što sam više učio o Eugenu Smitu sve sam ga više voleo i sve sam više razumeo zašto su se ljudi distancirali od njega, jer nije bilo lako biti u njegovom okruženju.

Imao je tu slojevitost koju imaju svi veliki pisci, fotografi, umetnici i novinari. On nije hteo da otkrije činjenicu da je bio veoma povređeno, slomljeno biće. Njegova gorčina je njegovo oružje sa preživljavanje.“

Film je delom sniman u Beogradu, pa će gledaoci moći da prepoznaju i otkrivaju u kojim delovima grada je „smešteno“ japansko selo Minamata.

Reditelj filma je Endru Levitas poznat po filmu „Uspavanka“ i produciranju filma „Bela vrana“ sa Rejfom Fajnsom, koji je takođe sniman u Beogradu. Pored impresivne japanske glumačke postave našao se i britanski glumac Bil Naj.

Od 2. septembra domaća publika će u bioskopima širom Srbije moći da pogleda potresnu dramu „Minamata“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari