Džordž KluniFoto: EPA-EFE/FABIAN STRAUCH

Pre nego što je postao jedan od najpoznatijih glumaca današnjice, Džordž Kluni glumio je u seriji „Urgentni centar“, koja mu je donela čak dve nominacije za nagradu Emi.

Ipak, poznatom glumcu trebalo je vremena da se probije u svetu filma, a jedan od filmova koji su mu pomogli na putu do svetske slave bila je ratna crna komedija „Tri kralja“ (Three Kings) iz 1999. godine.

Džordž Kluni je u ovom filmu tumačio Arčija Gejtsa, kapetana specijalnih jedinica, koji je uz narednike Troja Barloua (Mark Volberg) i Čifa Elžina (Ajs Kjub) te vojnika Konrada Viga (Spike Jonze) poslat u Irak na kraju Zalivskog rata. Četiri vojnika su se dočepali mape za koju su uvereni da će ih odvesti do skrivenog blaga Sadama Huseina.

No, u potrazi za blagom suočavaju su sa surovom realnošću – očajno lokalno stanovništvo traži pomoć jer ih je američka vlada, koja ih je posticala na borbu protiv Sadama, ostavila na cedilu.

Hvaljenu komediju režirao je Dejvid O. Rasel, koji je u to vreme bio na početku svoje filmske karijere. Iako je film „Tri kralja“ dobio pohvale kritičara i ostvario komercijalni uspeh, produkcija filma nije prošla bez problema, a vrhunac je bio sukob između Klunija i Rasela, piše Index.

Brojni problemi na setu

Kako navodi Kolajder, snimanje „Tri kralja“ bilo je prožeto probleima od samog početka. Osim što je studio „Warner Bros.“ smanjio budžet za film, scenarista Džon Ridli, koji je studiju prodao scenario pod nazivom „Spoils of War“, kasnije se žalio jer ga Rasel nije uključio u produkciju.

Naime, „Warner Bros.“ je dao Raselu scenarij za „Spoils of War“, a reditelj ga je zatim iskoristio kao inspiraciju tokom pisanja „Tri kralja“, bez konsultacija sa Ridlijem. Oba scenarija kao polaznu tačku imaju pljačku smeštenu u vreme Zalivskog rata, ali Rasel tvrdi da nikada nije pročitao Ridlijev scenario. No, Ridli je na kraju uspeo da se izbori za sebe i „Warner Bros.“ je ubacio njegovo ime u završnu špicu.

Zanimljivo je da Džordž Kluni nije ni trebalo da glumi u ovom filmu. Rasel je odbio da da tako važnu ulogu televizijskom glumcu i insistirao je na tome da kapetana Arčija Gejtsa tumači Nikolas Kejdž. Kluni je imao sreće jer je Kejdž u to vreme radio na filmu Martina Skorsezea, zbog čega je Rasel odlučio da mu da šansu.

Fizički sukob između glumca i reditelja

Vrhunac problema na setu bile su svađe između Klunija i Rasela, a razlog njihovih svađa bilo je Raselovo ponašanje prema statistima. Nakon što je jedan statista dobio epileptički napadaj tokom snimanja, Džordž Kluni mu je odmah priskočio u pomoć, dok je Rasel ravnodušno nastavio s poslom. Glumac je zatim kritikovao reditelja jer nije bio zainteresovan za dobrobit drugih na setu.

Drugom prilikom, jedan statista trebalo je da baci Ajs Kjuba na pod, ali mu to nije polazilo za rukom pa je Rasel krenuo da mu prigovara. Kluni je smatrao da je reditelj pregrub prema statisti, a njihova svađa dovela je do fizičkog sukoba.

Producent Čarls Roven u intervjuu za Holivud riporter objasnio je da iza sukoba stoji mali nesporazum jer je Rasel vikao kako bi ga statista bolje čuo na prilično haotičnom i glasnom filmskom setu.

No, Džordž Kluni je mislio da reditelj napada njegovog kolegu, zbog čega je odmah dotrčao u pomoć. Rasel je zatim počeo da mu prigovara jer je Kluni zaboravljao svoje rečenice tokom snimanja, a njegov komentar doveo je do manjeg fizičkog obračuna. Producent je morao da ih razdvoji.

Iako je Rasel kasnije tvrdio da nije bilo nikakve tue, Kluni je u jednom intervjuu za Entertejnment vikli  izjavio da se potukao s rediteljem kako bi pomogao statisti.

Džordž Kluni i Dejvid O. Rasel od tada nisu sarađivali, ali film „Tri kralja“ imao je pozitivan uticaj na njihove karijere. Kluni se godinu dana nakon premijere filma pojavio u velikom hitu „Igraj svoju igru“. S druge strane, Rasel je godinama kasnije režirao tri hvaljena filma – „Bokser“ (The Fighter), „U dobru i u zlu“ (Silver Linings Playbook) i „Američka prevara“ (American Hustle).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari