Džozefin Bejker ulazi u Panteon 1foto wikipedia Studio Harcourt

Američka kabaretska igračica i članica francuskog Pokreta otpora gde je radila kao agent, DŽozefin Bejker, dobiće svoje mesto u čuvenom Panteonu u Parizu, prenosi londonski Tajms.

Inače, Panteon je izuzetno značajan za francusku nacionalnu istoriju.

Napravljen je kao crkva posvećena Svetoj Ženovjev i kao mesto za skupljanje svih njenih relikvija. Međutim, posle nekoliko promena, zgrada je danas najpoznati mauzolej gde je sahranjen veliki broj poznatih ličnosti iz francuske istorije.

Nakon smrti popularnog francuskog govornika i državnika Onora Gabrijela Reketija, Narodna ustavotvorna skupština je odlučila da se promeni namena zgrade. Umesto crkve odlučeno je da ovo bude mauzolej za sahranjivanje zaslužnih građana.

Upravo je Riketi bio prva osoba sahranjena u ovom mauzoleju i to 4. aprila 1791. godine. U Pantenonu je sahranjen veliki broj intelektualaca i znamenitih ljudi Pariza i cele Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron će ceremoniju polaganja posmrtnih ostataka DŽozefin Bejker u Panteon predvoditi 30. novembra. Bejkerova je preminula 1975. u Monaku, gde je i sahranjena.

Poznati francuski filozof Paskal Brikner koji se ozbiljno angažovao oko toga da ova umetnica bude sahranjena među francuskim velikanima je izjavio da je ona bila “istinski antirasista i antifašista”.

Francuska štampa ukazuje da je Emanuel Makron razmatrao nekoliko ozbiljnih i uglednih kandidata, ali da je morao da vodi računa o novoj realnosti u kojoj francusko društvo živi, a da oni koji počivaju u građevini u kojoj “Otadžbina Francuska odaje priznanje velikanima”, tome ne doprinose.

Naime, u Panteonu počiva 75 muškaraca i svega pet žena. Između ostalih tu su: Viktor Igo, Volter i Žan Žak Ruso.

Prva žena čiji su ostaci preneti na ovo mesto 1995. godine bila je dvostruka dobitnica Nobelove nagrade Marija Kiri. Predsednik Makron je 2018. odobrio da u Panteonu bude sahranjena posleratna političarka koja je preživela Holokaust Simon Vejl.

DŽozefin Bejker koja je rođena u bedi i sirotinji u Mizuriju 1906, bila je senzacija zlatnog doba džeza. Svojim nastupima oduševljavala je parisku publiku. Bila je muza velikih umetnika kao što su Matis i Pikaso između ostalih. Postala je nadaleko poznata po svom protivljenju rasnoj segregaciji u Sjedinjenim američkim državama. Po izbijanju Drugog svetskog rata pametno je iskoristila svoj status velike zvezde i za francuski pokret otpora špijunirala je naciste pa je i dobila čin u Slobodnim francuskim snagama. Šarl de Gol ju je odlikovao Ratnim krstom i Legijom časti.

U jednom intervjuu iz davne 1974. DŽozefin Bejker svoju odluku da se preseli u Francusku obrazložila je ovako: “Smučila mi se Amerika, nisam mogla sl da je podnesem. U Francuskoj sam dvadesetih postala slavna i bila sam jedna od prvih obojenih Amerikanaca koja se doselila u Pariz.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari