ed širanFoto: Promo

Čak i bez negovanja naročito produbljenog odnosa sa pop muzikom, svaki će slušalac, hteo-ne hteo, u nekom trenutku biti podvrgnut dozi Eda Širana.

Bilo da je u pitanju lokalni bar, radio u kolima, ili tržni centar, nije lako pobeći od “Don’t” ili „Photograph“, te nije iznenađujuće što eminentni “Tedi” krade sve više vremena u etru kako se približava njegova svirka na Ušću 17. avgusta.

Zapravo, njegov dosledno privlačan i svarljiv pop je u poslednjih deset godina bio sveprisutan s razlogom – na kraju krajeva, potrebno je više od samo nekoliko solidnih melodija da bi se na Spotifaju “probila” milijarda preslušavanja i postalo deo elitnog kruga izvođača sa čak četiri pesme u top 100 najčešće puštanih pesama na platformi.

Ali koliko god njegov rastući komercijalni uspeh bio impresivan, na kraju dana, najvažnije su pesme.

Čuvena po svom prizemnom, jednostavnom pristupu, Širanova diskografija obiluje pričama o međusobnim odnosima, životnim poteškoćama i romantici sa kojima se svako može poistovetiti.

Problem je u tome što su neke od pesama toliko popularne da postaju sinonim za Širana kao umetnika, na račun nekoliko skrivenih dragulja koji su skrajnuti na marginu.

Upravo ćemo se ovim „zaboravljenim“ hitovima posvetiti danas.

1. „Dive“ (album „÷“)

Kao i druge ljubavne pesme na albumu, „Dive“ je inspirisana Širanovom suprugom, Čeri Siborn. Kroz živopisne opise okeansih dubina, on pripoveda o ranjivom stadijumu odnosa kada potpuna predanost partneru dostiže svoju tačku ključanja.

Reč je o dirljivoj numeri koja sagoreva sporo, napisanoj u saradnji sa producentom Benijem Blankom i tekstopiscem Džulijom Majkls, koristeći arpeđato popularizovan još u baladama 60-ih godina prošlog veka.

Zanimljivo je da pesma takođe sadrži prateći vokal neverovatne Džesi Ver, dok je za gitarske linije zaslužan muzičar pod imenom „Angelo Misterioso“.

Kasnije će se ispostaviti da je ovo samo pseudonim Širana samog, izabran kao neobičan naklon staroj numeri Erika Kleptona gde je ovaj bio potpisan istim nadimkom.

2. „Bloodstream“ (album „X“)

Očigledno je da pesma ima 300 miliona puštanja na Spotifaju. Ali prema „širanovskim“ brojkama, ovo je itekako potcenjena stvar.

Izdata kao četvrti promotivni singl za album „X“, „Bloodstream“ razbija radijski nastrojen kalup svojim trajanjem od pet minuta.

Vrtoglava, melanholična pesma, istražuje motive bola i slomljenog srca kroz izmaglicu psihoaktivnih supstanci i živopisnu akustičnu ćudljivost.

Uz solidnu produkciju iz pera legende Rika Rubina, teško da bi se mogao naći bolji tim od drum’n’bass legende Rudimentala i članova benda Snow Patrol koji su svojim nijansama zaokružili dezorijentisanu, sumornu traku.

3. U.N.I. (album „+“)

Veza između Širana i njegove tinejdžerske ljubavi Alis nije preživela izdanje njegovog debija za veliku izdavačku kuću, a ova pesma priča najvažniji deo te priče.

Razdvojeni rigoroznim rasporedom turneja i univerzitetskim kursevima – naziv pesme se odnosi upravo na sazvučnost između skraćenice „uni“ (univerzitet) i „you and I“ („ti i ja“) – par je ubrzo shvatio da nepremostiva razdaljina znači kraj njihovog odnosa.

Nežni refren i brzo repovanje daju trzav karakter pomalo nezgrapnoj, ali beskrajno šarmantnoj ispovednoj pesmi, dok je svetla pop melodija čini savršenom za slušanje tokom laganog popodneva.

4. The Man (album „X“)

U slučaju da niste čuli za The Streets, propuštate odličan bend. Kada je u pitanju andergraund muzika iz 2000-ih iz Velike Britanije, sa repovanjem frontmena Majka Skinera preko garažnih ritmova jednostavno nema greške.

Ed Širan je bio itekako svestan ovoga kada je producirao „The Man“.

Pozajmivši Skinerov način izražavanja, isprekidan masivnim bitom i jednostavnim, bluzerskim gitarama, Širan repuje o izdaji, gde ga njegova draga odbacuje u korist titularnog Čoveka – arhetipskog uštogljenog tipa iz privatne škole.

Slava i novac ne olakšavaju tragediju junaka pesme koji, pokušavajući da pićem ublaži bol, ogoljava svoju ranu i sa posebnom gorčinom neiskreno izjavljuje kako mu ona „više nije potrebna“.

5. You Need Me, I Don’t Need You (album „You Need Me EP“)

Ima li boljeg načina da se zaokruži lista od povratka korenima? Još dok je bio samo lik sa gitarom, „You Need Me…“ je zračila neospornim hit potencijalom.

Važno je naglasiti da se ovde misli pre svega na akustičnu verziju sa istoimenog EP izdanja iz 2009. godine.

Naravno, uglađena varijanta pesme sa debi albuma je sjajna, ali ovo prvobitno izvođenje, snimljeno neposredno pre Širanovog proboja u mejnstrim, zvuči mnogo ličnije i dragocenije.

U trenutku kada je još živeo na kauču svog tadašnjeg menadžera, Ed na pesmi zadaje udarac za udarcem, kao armija jednog čoveka, dokazujući da su njegove veštine prava stvar za razliku od lažnjaka koji jednostavno dopisuju svoje ime na gotovu pesmu ne dajući nikakav značajan doprinos.

Stari Ed sa svojom vernom gitarom ovde daje sve od sebe na predvorju svetske slave.

Kao što već i vrapci znaju, Širanov nastup u parku Ušće 17. avgusta ove godine, omogućen zahvaljujući agenciji Honeycomb, je nešto što jednostavno ne smete da propustite.

I ko zna – uz malo sreće, možda će fanovi moći da čuju i neke od ovih manje poznatih numera. Stoga, trk po karte na honeycomb-live.com!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari