Ed Širan, svetska zvezda koja trenutno nastupa na Ušću 1Foto: imageSPACE / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ed Širan je danas prvi put u Beogradu i trenutno održava koncert na Ušću.

Ed Širan je vlasnik najvecćeg hita poslednje decenije. Njegova pesma Shape of You je strimovana 2,4 milijarde puta na Spotifaju u poslednjoj deceniji. Shape of You je definitivno njegov najveći hit, ali 33-godišnjem muzičaru hitova ne nedostaje.

Širan se pojavio na sceni 2011. godine kada je objavio EP br. 5 Collaborations Project i odmah su ga primetili velikani poput Eltona Džona. Širan je objavio svoj prvi album, +, u septembru 2011, i već tad je imao ogroman uspeh. Već sledeće godine osvojio je Brit nagradu za najboljeg britanskog muškog solo izvođača.

Njegova međunarodna karijera je brzo krenula i počeo je da komponuje za One Direction i Tejlor Svift. Veći deo 2013. proveo je na turneji sa Svift, otvarajući njene koncerte.

Do sada je objavio albume + (2011), k (2014), ÷ (2017), = (2021) i – (2023).

Za najveći hit dobio tužbu

Širanov najveći hit Shape of You dobio je tužbu za plagijat.

Britanski muzičar Sami Čokri tužio je Širana zbog kršenja autorskih prava, optuživši ga da je ukrao deo njegove pesme Oh Why, koja je objavljena 2015. godine, što je slavni pevač od početka negirao. Sud je 2022. godine odlučio da pevač i tekstopisac nije odgovoran za takve optužbe.

Iako je priznao da sličnosti između dve pesme postoje, sudija je zaključio da su one samo polazna osnova za kršenje autorskih prava, a u konačnoj odluci presudio je da Širan nije ni namerno ni podsvesno kopirao pesmu.

Pre pokretanja pravnog postupka, Širan je izjavio da se ne seća da je ikada ranije čuo pesmu Oh Why. Takođe, pevač je negirao da ideje „pozajmljuje” od nepoznatih tekstopisaca, insistirajući da je uvek bio fer u odavanju priznanja ljudima koji doprinose njegovom radu.

Srećno je oženjen i ima dve ćerke

Muzičar je u braku sa Čeri Siborn od 2019. godine i imaju dve ćerke, Liru i Jupiter.

Malena Jupiter rođena je u maju prošle godine, a početkom ove godine muzičar je otkrio da je njegovoj supruzi tokom trudnoće dijagnostikovan tumor, koji nije smeo da bude lečen do porođaja. Širan sve svoje životne borbe pretvara u muziku.

„Pisanje pesama je moja terapija. Pomaže mi da razumem svoja osećanja. Pisao sam ne razmišljajući o tome koje bi to pesme bile, samo sam napisao šta god je izašlo. I za nešto više od nedelju dana, deceniju rada zamenio sam svojim najdubljim, najmračnije misli“, rekao je pevač jednom prilikom.

Ed i Čeri su zajedno od 2015, a venčali su se 2019. Ed je navodno posvetio mnoge pesme svojoj ženi, uključujući hitove Perfect i Shape of You.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari