EdipEdip, foto: Nebojša Babić

Predstava „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta osvojila glavnu nagradu na festivalu Purgatorije u Tivtu.

Predstava „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta osvojila je prvu nagradu na Takmičarskom delu 19. izdanja Festivala mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu. Festival je, prema izboru reditelja Borisa Liješevića, predstavio deset najistaknutijih pozorišnih predstava iz regiona.

Stručni žiri, u kojem su bili Ljiljana Blagojević, glumica iz Srbije i predsednica žirija, dramaturškinja Željka Turčinović iz Hrvatske i reditelj Zoran Rakočević iz Crne Gore, nakon što je pogledao sve predstave, dodelio je nagrade.

Nagrada za najbolju predstavu jednoglasno je pripala predstavi „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Žiri je u svom obrazloženju naveo: „Ova predstava je izvanredan primer savremenog tumačenja klasične antičke drame, koja je dobila nove dimenzije, ali nije izgubila svoj osnovni značaj – tragičnu sudbinu glavnog lika koji, ne znajući, ulazi u incestuozni odnos sa majkom.“

Nagrada za najbolju režiju “Jagoš Marković” dodeljena je rediteljki Tatjani Mandić Rigonat za režiju predstave „Mirandolina“ u produkciji Centra za kulturu Tivat. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Katarini Marković za ulogu Mirandoline u istoimenoj predstavi.

Milanu Mariću je jednoglasno dodeljena nagrada za najbolju mušku ulogu za njegovu interpretaciju Edipa u predstavi „Edip“. Takođe, Nagrada za glumačku bravuru pripala je kolektivnoj igri predstave „Moj muž“ Dramskog teatra Skoplje.

Specijalna nagrada za najuspešniju vizuelno-tehničku inovaciju dodeljena je predstavi „Obraćanje naciji“ Ateljea 212.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari