Egipćani ljuti jer je Kleopatra prikazana kao crnkinja u Netfliksovoj dokumentarnoj seriji 1Izvor: Amos Gvili / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Striming servis Netfliks objavio je nedavno trejler za novu dokumentarnu seriju „Queen Cleopatra“, koju je producirala Džejda Pinket Smit. I pre nego što je serija počela da se emituje, međutim, ona je izazvala velike kontroverze, posebno u Egiptu.

Naime, stanovnici ove zemlje nezadovoljni su činjenicom da je kraljica Kleopatra VII u dokumentarnoj seriji prikazana kao crna Afrikanka.

Zahi Havas, istaknuti egiptolog i bivši ministar za antikvitete, rekao je za list al-Masri al-Joum: „Ovo je potpuno netačno. Kleopatra je bila Grkinja, što znači da je bila svetle puti, a ne crnkinja.“

Gospodin Havas je rekao da su jedini vladari Egipta za koje se zna da su bili crnci bili kušitski kraljevi iz 25. dinastije (747-656 p.n.e.), prenosi Bi-Bi-Si.

„Netfliks pokušava da izazove zabunu širenjem lažnih i obmanjujućih činjenica da iza egipatske civilizacije stoje crnci“, dodao je on i pozvao Egipćane da iznesu svoj stav Netfliksu.

Advokat Mahmud al-Semari je u nedelju podneo žalbu javnom tužiocu zahtevajući od njega da preduzme „neophodne pravne mere” i blokira pristup Netfliksovim uslugama u Egiptu.

On je naveo da serija uključuje vizuelni materijal i sadržaj koji krši egipatske zakone o medijima i optužio Netfliks da pokušava da „promoviše afrocentrično razmišljanje… koje uključuje slogane i spise koji imaju za cilj iskrivljavanje i brisanje egipatskog identiteta“.

Producenti serije, međutim, tvrde da se „o nasleđu i poreklu egipatske kraljice i dalje raspravlja“, a Džejda Pinket Smit, koja producira seriju i njen je narator, i dalje insistira da je Kleopatra „crna kraljica“.

Adel Džejms, koja igra Kleopatru u seriji, poručila je kritičarima da „ako im se ne sviđa kasting, ne gledaju seriju“ i otkrila da je prethodnih dana dobila puno rasističkih poruka na društvenim mrežama.

Ko je bila Kleopatra?

Kleopatra je rođena u egipatskom gradu Aleksandriji 69. godine p.n.e. i bila je poslednja kraljica iz dinastije Ptolomejida, koju je osnovao Ptolomej, jedan od vojskovođa Aleksandra Velikog.

Ona je nasledila svog oca Ptolomeja XII 51. godine p.n.e. i vladala je do svoje smrti 30. p.n.e. Posle toga, Egipat je pao pod rimsku dominaciju.

Identitet Kleopatrine majke nije poznat, a istoričari kažu da je moguće da je ona, ili bilo koji drugi njen ženski predak, bila domorodačka Egipćanka ili iz drugih krajeva Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari