Eksploatatori i eksploatisani zajedno na dnu istorije: Razgovor o romanu „Odron”, Zehnije Bulića u SKC-u Kragujevac 1Foto: SKC Kragujevac Promo

 

Sutra, u sredu, 18. septembra u 20 sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac održaće se razgovor o romanu „Odron” autora Zehnije Bulića.

U romanu „Odron” Zehnija Bulić koristi nekoliko različitih postupaka kako bi junake ove pripovijesti prikazao što autentičnije, vodeći računa da i okruženje (ili okruženja u kojima se odvija radnja) budu što autentičnija i što funkcionalnija pri karakteriziranju psiholoških i etičkih dimenzija u kojima obitava ova priča o izopačenju ljudske prirode, najavljuju organizatori iz kragujevačkog SKC-a.

Po njihovim rečima Zehnija Bulić je uobličio uznemirujuću, potresnu priču, koja se sastoji od niza dužih ili kraćih prizora u kojima su latentno suprotstavljeni glavni junaci u nekoliko različitih ambijenata nalik na beketovsko đubrište, na magacin u kojem trule odbačeni otpaci jednog ruiniranog, slomljenog sistema.

Na tom dnu istorije jedni su eksploatatori, drugi su eksploatisani, podjednako nespremni i nesposobni da delotvorno uzvrate udarce novonastaloj kvazi sudbini i ideologiji koja oduzima identitet, koja oduzima čovečnost, ističe su najavi ove književne večeri.

Profesor književnosti Zehnija Bulić rođen je u Tutinu, studirao je u Prištini, a u Novom Pazaru piše i predaje književnost. Njegov posednjeobjavljeni roman „Odron” dolazi nakon objavljenih naslova: „Dah vremena”, „Splavari ponornice”, „Topola ni do pola”, „Očeva koža”, „Udica”, „Parta od papira”, „Čekajući Turke” i „Uzimanje vatre”.

Više vsti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari