Koncertom Šeuna Kutija i benda Egypt 80, koji nastupaju večeras na Letnjoj sceni Bitef art kafea (Partizanovi teniski tereni na Kalemegdanu), donoseći afro bit iz Nigerije, za Beograđane će i zvanično početi muzički program ovogodišnjeg Belefa.

Nakon koncerata Ešlija Tomasa i Baba Zulua, samo za učesnike Univerzijade u univerzitetskom selu Belvil, stiže originalan bend čuvenog Fele Kutija, čiji je Šeun najmlađi sin, koji je krenuo očevim stopama i, osim stila, na tragu je i njegovog političkog i socijalnog angažmana. Biće to prilika da svi poštovaoci Fele Kutija, koji nisu imali priliku da ga vide uživo, dožive to iskustvo, jer ga Šeun prati i scenskim nastupom u kome je na bini čak 15 izvođača, što muzičara, što plesača. Predgrupa Šeunu Kutiju je Vasil Hadžimanov bend, koji će za ovu priliku u svom uobičajenom „fjužnu“ balkanskog etna i džeza istaći i jak uticaj afričke muzike. Planiran je i zajednički džem-sešn sa Šeunom Kutijem nakon nastupa oba benda.

Sledi koncert Karlosa Santane u organizaciji Skymusica 11. jula na Kalemegdanu, a potom opet muzički izbor selektora Belefa Željka Kerlete – Soil&“Pimp“ Sessions iz Japana 12. jula na Letnoj sceni Bitef art Kafea. Ova japanska atrakcija, rekao je Kerleta, lider je i osnivač novog pravca u džezu nazvanog džez-pank ili metal-džez. Koreni njihove muzike su u originalnom bibapu i svingu i sve je ritmično, a na sceni izuzetno energično i vizuelno interesantno. Predgrupa je Menson Benson sekstet na čelu sa Dušanom Petrovićem. Koncerti Šeuna Kutija i Soil&“Pimp“ Sessions počinju od 21 sat, a karte, koje se mogu kupiti na mestu održavanja koncerta, ali i Bilet servisu i Ticket Line-u, koštaju 800 dinara. „Drifting“, plesna predstava Marte Lađanski, koreografkinje iz Mađarske, deo je pozorišnog Belefovog programa i 10. jula biće izvedena u Belevilu, a 11. od 17 i 21 sat u Pozorištu na Terazijama.

Street art u Olimpu

Vizuelni program Belefa u drugoj nedelji nastavlja se otvaranjem izložbe Street arta 9. jula u 19 sati u Sportskom centru „Olimp“. Domaći, mladi umetnici, njih 15, oslikali su zid dužine sto i visine četiri metra sa donje strane „Olimpa“, radeći i po kiši da bi sve bilo gotovo pre početka Univerzijade. Biće to prilika da se vidi kako ovakva umetnička scena funkcioniše kod nas. Imena, koja stižu na Belef poput Blua, Marka Dženkinsa i Bleka la Reta, već imaju veliki uticaj na najmlađu generaciju umetnika, a sa ovdašnjim će organizovati i radionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari