Nosorog

Nova produkcija ovogodišnje, 21. sezone Ulyisses teatra na Brionima, Nosorog Ežena Joneska u režiji Lenke Udovički, posle osam večeri premijernog izvođenja u Tvrđavi Minor na Malom Brionu, dobila je sjajne kritike, veliko oduševljenje publike i pažnju hrvatskih medija, a svoj život za ovo leto završila je u subotu, 7. avgusta, kao nova hit predstava.

Majstor apsurda, kako je izjavila Udovički, ovo delo pisao je 1950-ih godina kao svoj komentar na virus nacizma, i učinilo se da je Nosorog prava priča za ovu sezonu, još aktuelnija danas, kad čitav svet ima jednu drugu mračnu stvarnost, i živi u pandemiji – komad počinje pojavom nove i nepoznate epidemije virusa u malom provincijskom gradu, koja zaražene ljude pretvara u nosoroge.

Glavnu ulogu u Nosorogu igra Bojan Dimitrijević, koga su od premijere, iz večeri u veče, ispraćale ovacije gledalaca. U tekstu za hrvatski Jutarnji list, kritičar Tomislav Čadež je napisao da je “Joneskov Nosorog u projevodu Vjenceslava Kapurala i u režiji Lenke Udovički najbolja ovoljetna predstava… Osim doslijedne režije za taj humor presudna je igra beogradskog glumca Bojana Dimitrijevića kao protagonista Berengera. Dimitrojevića krasi jedna za opis riječima neuhvatljivo skromna prefinjenost, jedna ranjivost skrivena iza izvanrednog bogatog glasa, jedna pomalo uspeorena sintaksa koja zapravo teče glatko”.

Dimitrijević je još na Brionima, i o tome kako je on doživeo ovu predstavu i svoju ulogu, govori za Danas. “Nesnađenost čoveka u vremenu koje živimo čini se još aktelnija nego u vreme kad je Jonesko pisao ovaj komad. Iako živimo u doba civilizacijskog procvata, pojedinac je ostavljen u potpunoj zbunjenosti kako da proživi svoj život, a da ga zaobiđu razne epidemije, i zdravstvene i one druge, koje su teže uočive – epidemije fašizma i totalitarizma. Lik Beranžea je meni lično dao priliku da se kroz reči ovog velikog pisca izrazim baš onako kako se osećam, i ja i većina ljudi koje poznajem”, kaže jedan od naših najznačajnijih glumaca, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstava Nosorog je Dimitrijevićeva druga saradnja sa Lenkom Udovički, i za njega su utisci sa premijere na Malom Brionu, kako ističe, predivni. “U toku cele predstave publika je glasno iskazivala svoje razumevanje i poistovećenje. Svi su bili iskreno oduševljeni, a to je nešto najlepše što se može doživeti – da posle dva meseca truda, promišljanja i energije koju smo svi dali, na čelu sa Lenkom Udovički, publika tako toplo primi našu predstavu i da ovacijama nagradi naš trud”, kaže sagovornik Danasa.

Kao inspiracija, prema rečima rediteljke, Jonesku je poslužila Kafkina propovetka Preobražaj, ali i njegov lični doživljaj buđenja nacizma. “Tom svojom jasnom asocijacijom progovorio je o ideološkom zagađenju, što nam je itekako poznato, jer mi danas živimo u sveopštem, mentalnom i duhovnom zagađenju. Kad pogledamo oko sebe, vidimo poplavu besmislenih reči, predrasuda, opasnih stavova, pojava, ponašanja… Joneskov komad još aktelnijim čini i činjenica da on počinje pojavom nove i nepoznate epidemije virusa u malom provincijskom gradu, koja zaražene ljude pretvara u nosoroge. Takva apsurdna situacija nedvosmisleno postaje metafora o konformizmu i relativizmu koji, brišući granice dobra i zla, stvaraju plodno tlo za nastanak totalitarizma, ili bilo kakvog oblika vladavine koja ograničava slobodno mišljenje.

Danas je to diktatura podizanja ruku, svojevrsne demokrature koja je tek travestija onoga što proklamuje stvarna demokratija”, kaže Lenka Udovički, ističući da Nosorog uzbuđuje, tera na razmišljanje, zastrašuje, zasmejava, ali i postavlja pitanja. “Mi se u njemu prepoznajemo kad pristajemo uz trendove i postajemo većinsko krdo, kad se priklanjamo većinskom mišljenju iz straha od osude, kad štiteći karijere okrećemo glavu na drugu stranu”.

A kritičarka Glasa Istre Vanesa Begić, ističe u svom tekstu da je ovaj komad duhovit, lud, a komika apsurda daje novi odmak, mogućnost drugačije introspekcije i sagledavanja onoga što nam se događa.

“Predstava je to koja snažno korespondira s aktuelnim vremenom i trenutkom, gdje ovo djelo teatra apsurda dolazi do višeg nivoa svijesti, nudeći pri tom višestruka značenja, kao i poimanja vremena i trenutaka oko nas, i to na razne načine…”, beleži ona.

Spektakularna sezona

Posle prošlogodišnje, spektakularne sezone kojom je Uliysses, uprkos koroni, obeležio dvadeset godina postojanja, i ove godine, od 31. jula do 29. avgusta, pripremljen je neobično bogat i uzbudljiv program. Tvrđava Minor na Malom Brionu, kako je izjavio Rade Šerbedžija, i ovog leta je mesto teatarske lepote na kojem je svaka predstava događaj, a svi prijatelji teatra su dobrodošli.

Ništa u ovih dvadeset i jednu godinu nije uništilo Ulysses, a ljeto na Brijunima će pokazati da ništa ne može uništiti ni kazalište, ni umjetnost – istakao je Šerbedžija, čijim je koncertom sa Zapadnim kolodvorom tradicionalno otvorena i ova sezona.

Na Velikom Brionu ovo leto obeležavaju premijere tri nova autorska projekta: Lulu, plesno-pozorišna monodrama Staše Zurovca, Zemlja Vukova Tonke Mršić i Gale Nikolić, i Bakica, predstava Kolektiva Igralke i Tjaše Črnigoj.

Prvi put Ulysses je pripremio i zajednički projekat teatara okupljenih kao RUTA Grupa Triglav (Regionalna unija teatara), u sklopu kojeg će se tokom avgusta predstaviti Kamerni teatar 55 iz Sarajeva sa predstavom Pozorište za početnike Vedrana Fajkovića, Beogradsko dramsko pozorište koje na Brione stiže sa hit predstavama Ružni, prljavi, zli u režiji Slobodana Obradovića, i Let iznad kukavičjeg gnezda reditelja Žanka Tomića (igra se dve večeri, 27. i 28. avgusta).

Tu su i Gradsko pozorište iz Podgorice i Barski ljetopis, sa koprodukcijom Don Qijote u režiji Andraša Urbana, Dramski teatar iz Skoplja sa Čudesnom terapijom Dimča Nikolovskog, Mestno gledališče iz LJubljane i predstava Iskoristi i odbaci me Gregora Grudena.

Ulysses je učesnik ovog programa (sinoć i večeras), sa kultnom predstavom Kralj Lir u režiji Lenke Udovički.
Tu su i drugi brojni događaji, stalni Ulyssesov gost Zijah Sokolović sa monodramama Lijevo desno glumac i Glumac je… glumac je… glumac, a 29. avgusta ovogodišnja sezona na Brionima završiće se koncertom Vlatka Stefanovskog.

Autorska ekipa “Nosoroga”

Glavne junake Joneskovog komada, pored Dimitrijevića igraju Mladen Vasari, Damir Šaban/ Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, koreografiju Staša Zurovac. Autor muzike je Nigel Osborn, autor tekstova songova Davor Rocco.

Pijanist i muzički voditelj je Karlo Hubak, autor video projekcija Ivan Marušić Klif, a svetlo je oblikovao Andrej Hajdonjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari