čuvari formulefoto: Aleksandar Letić

Na upravo završenomi 76. Filmskom festivalu u Lokarnu Gran Pri publike, osvojio je film “Old Oak” (“Stari hrast”) britanskog reditelja Kena Louča a Nagrada Variety Piazza Grande, koju je odredio novinarski žiri popularnog američkog magazina pripala je novom filmu Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule”.

Kako se navodi na sajtu Filmskog festivala u Lokarnu „sadašnji sukobi, ali posmatrani kroz sočivo prošlosti, zauzimaju centralno mesto u filmu Dragana Bjelogrlića, koji je urednički tim Verajatija odabrao za svoju nagradu.

Među eksplicitno političkim naslovima predstavljenim na Pjaci, film Dragana Bjelogrlića vratio je tenzije hladnog rata, preplićući žanrove trilera i špijunaže, kroz priču o dvojici lekara zaduženih da istraže lek za radijacijsku bolest i razviju jugoslovensku nuklearnu tehnologiju.

Usred etičkih dilema i evidentnih referenci na geopolitička aktuelna dešavanja, „Čuvari formule“  takođe naglašavaju mogućnost da empatija i humanost mogu – i moraju – prevladati

Za Kena Louča, vraćanje sećanja na duboke emocije izazvane njegovim filmom iz 2016. „Ja, Danijel Blejk“ na Piazza Grande nije bio izazov.

Na Lokarno76, engleski reditelj je još jednom dirnuo hiljade prisutnih sa delom sposobnim da prikaže perverznu dinamiku straha i društvene frakture savremenosti.

Etičke dileme, reference na aktuelna geopolitička zbivanja, akcenat na humanosti u Bjelogrlićevim “Čuvarima formule” 1

 

Narativni motor se vrti oko grupe sirijskih izbeglica koje stižu u malu rudarsku zajednicu, istražujući naš odnos sa različitošću, našom prošlošću i sve neizvesnijim izgledima za budućnost.

Film Kena Louča žestoko naglašava da nas samo solidarnost može spasiti: „nada je politička“, naglasio je reditelj u svom govoru na Pjaci. Omogućavajući nam da uđemo u cipele drugih, film može postati moćno oruđe.

Ova dva veoma različita, ali istovremeno i ragovorna filma završavaju 76. Izdanje Lokarna, obeleženo snažnom željom za učešćem publike, potvrđujući novo stečeno poverenje u bioskop kao sredstvo za rešavanje nekih od najvažnijih pitanja današnjeg društva”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari