Etno-samit "Tradicija Nova" u Užicu, od 19. do 25.oktobra 1Foto: Promo

Etno-sajam „Tradicija Nova“ održaće se u Užicu od 19. do 25. oktobra u Narodnom pozorištu. Svečano otvaranje biće sutra u 19 časova u Skupštini grada.

Tokom te manifestacije, koja se treći put organizuje u Užicu, teroretičari i izvođači će, na radionicama i konferencijama i kroz izvođačke sadržaje, kako je najavljeno, „promišljati budućnost tradicionalne pesme i igre“.

Vladimir Dekić, direktor ansambla Kolo, objasnio je da je program koncipiran kao spoj tradicionalnog i savremenog.

Publika će, najavio je, imati priliku da se upozna sa repertoarom ansambla Libercuatro, koji neguje tango, kao i sa umećem višestruko nagrađivanog maestra Petra Marića, koji će izvesti svetski popularna dela u aranžmanu za elektronsku harmoniku.

Prikazaće se komad NP Užice „Boli kolo”, kao i plesna predstava “Slovo ljubavi” u izvođenju ansambla Una saga serbika, a prirediće se i zajednički koncert ansambla Kolo i ansambla Sluk iz Slovačke.

“Ovogodišnja radionica je inspirisana pesmom „Smrt Omera i Merime“. Predstava nastala tokom radionice, ove godine će prvi put izaći iz uobičajene „scene kutije“ i smelo osvojiti celokupnu scenu Narodnog pozorišta Užice“, kazao je Dekić.

Nacionalna naučna konferencija , koju organizuju ansambl Kolo i Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, istakao je, okupiće stručnjake u oblasti izvođačkih umetnosti koji će, tokom pet dana, „promišljati i analizirati puteve razvoja tradicije i njenog baštinjenja“.

Zbog epidemijskih neprilika, program će moći da se prati putem društvenih mreža, a pored direktnih i odloženih prenosa, na programu loklane TV5 svakodevno će se emitovati hronika te manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari