Eva Ras: Film sam gledala sa rukama preko očiju 1Foto: Promo

Prvi srpski art horor – film „Vampir“, u režiji Branka Tomovića, omaž je jedinoj srpskoj reči koja svuda u svetu znači isto – stvorenje koje se budi noću i pije krv ljudi, a njegova premijera zakazana je za sutra, u 19 časova, u sali šest Kombank dvorane.

Tim povodom je danas održana i pres-projekcija ovog ostvarenja, nakon koje se ekipa filma obratila novinarima.

– Verujemo da smo napravili jedno vrlo kreativno, zanimljivo, inovativno i originalno ostvarenje – kazao je jedan od producenata filma Miloš Z. Vučković.

Prema njegovim rečima „Vampir“ je nastao u produkciji Velike Britanije, Srbije i Nemačke. Film je sniman tri nedelje tokom 2020. godine, na prostoru opštine Trstenik.

On je svetskoj publici prikazan u Barseloni na Siđis internacionalnom filmskom festivalu, a kako je naveo Vučković biće prikazivan i na festivalima u Trstu i Raveni.

Prema njegovim rečima, u toku su pregovori i za druge festivale.

Režiser Branko Tomović kazao je da nije imao nameru da glumi u filmu, međutim, nije bilo lako naći drugog glumca: „koji bi hteo da dolazi u Srbiju, da ga napadaju, da ga ugrizu i da bude živ sahranjen“.

– Glumac sam, glumim preko 20 godina, tako da je meni bilo lepo da budem ispred kamere. Nije mi bilo teško uopšte. Kao režiseru bilo mi je najvažnije da imam tu lepu horor atmosferu. Da bude zanimljivo sa kamerom, zvukom i kreativnom kontrolom – rekao je Tomović.
On je dodao da mu je drago što su pronašli distributera u Srbiji i što će film biti prikazivan u bioskopima.

Pored toga što joj je ovo prva uloga u horor filmu, glumica Eva Ras je istakla i da prvi put gleda film ovog žanra. Ona je kazala da je film gledala sa rukama preko očiju.

– Drago mi je što me je gospodin Branko Tomović uzeo za taj film. Potpuno je drugačije igrati u horor filmu nego igrati u normalnom, tako da ni ne znam kako sam napravila ulogu. Sve mi je bilo teško i sve mi je bilo drugačije – rekla je Eva Ras.

Ona je dodala da je ovo „vrlo sofisticirani i umetnički film“, i da zadovoljava sve kriterijume.

– Ne znam kakvi su drugi horor filmovi, ali valjda u hororima nema improvizacije. Nemam iskustva u tome, nisam ni ’Rozmarinu bebu’ gledala, ja sam van toga. Volim vulgarni naturalizam i pravi život – ukazala je Ras.

Producent Žan-Luj Aleksandar je rekao da “dugo poznaje Branka” i da nije mogao da mu kaže ne, kada ga je on pitao da li hoće da producira film.

– Bilo je jako zanimljivo iskustvo. Neobično. Svakako drugačiji film, nešto što nismo dugo videli u Srbiji, što je verovatno, čini mi se i neophodno. Kreativnije, nego gomila filmova, čini mi se, koja se prikazuje u poslednje vreme – kazala je glumica Gorica Regodić.

Pored pomenutih glumaca uloge tumače i Džudit Džordži i Nemanja Bajić, kao i Joakim Tasić. Tomović potpisuje i scenario filma, a produkciju Miloš Z. Vučković, Žan-Luj Aleksandar i Dina Vikerman.

O radnji filma

Nakon što je bio svedok zločina u Londonu, Arnaut (Branko Tomović) želi da se skloni na neko vreme. Na poziv Vesne (Gorica Regodić) odlazi u selo Rujišnik kod Trstenika da se stara o lokalnom groblju. On počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga (Eva Ras). Arnaut počinje da sumnja u meštane sela, od kojih je jedino mladi sveštenik (Joakim Tasić) prijateljski nastrojen prema njemu.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari