Evo koga je Kjubrik želeo u glavnoj ulozi u filmu Širom zatvorenih očiju 1Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Drama Širom zatvorenih očiju (Eyes Wide Shut), reditelja Stanlija Kjubrika, teško je zamisliti bez Toma Kruza i Nikol Kidman u glavnim ulogama.

No, prema Collideru, legendarni reditelj imao je potpuno drugog glumca u vidu za glavnu mušku ulogu kada je počeo da radi na svom poslednjem filmu, prenosi Index. hr. 

Kruz i Kidman, koji su krajem 90-ih, kada je film objavljen, bili mladi supružnici, otelotvorili su isfrustrirani bračni par iz Njujorka, kojem erotska iskušenja počinju da stvaraju napetosti u odnosu i narušavaju uspostavljeni porodični život.

Iako je Kruz bio savršen kao doktor Vilijam Harford, koji igrom slučaja biva upleten u misteriozni seksualni kult, Kjubrik je u toj ulozi prvobitno želeo Stiva Martina.

Prema Dejvidu Mikisu, autoru biografije Stanley Kubrick: American Filmmaker, poznati reditelj sanjao je o tome da glavnu ulogu u filmu otelotvori neko ko se odlično snalazi u komedijama, poput Stiva Martina ili Vudija Alena

Krajem 70-ih i početkom 80-ih, Martinu je ponuđen sinopsis Kjubrikovog novog projekta, kasnije poznatog kao Širom zatvorenih očiju. Martin je nakon telefonskog razgovora pozvan na Kjubrikovo imanje u Engleskoj, no njegov susret s rediteljem nije doveo do filmske saradnje.

Širom zatvorenih očiju počeo je da se snima tek 1996. godine, a Kruz i Kidman su dobili glavne uloge u filmu nakon što su iste godine posetili Kjubrika na njegovom imanju.

Pre nego što su dobili uloge, reditelj je razmišljao o tome da ponudi film Aleku Boldvinu i Kim Besindžer.

Film se snimao gotovo 400 dana, a nakon što je snimanje završeno, počele su da kruže glasine da su Šorom zatvorenih očiju širom zaslužne za propast braka Kruza i Kidman.

Isto tako, mnogi fanovi veruju da je film uklet jer je Kjubrik preminuo samo nekoliko dana nakon što je sa svojom porodicom i glumačkom ekipom pogledao finalnu verziju filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari