Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN nikada nije ukinuta, što znači da je važeća. To znači da je Kosovo deo Srbije i o tome ne može da pregovara. Naravno, Kosovo može da ima poseban status, ali je po rezoluciji UN deo Srbije.

Stvar je vrlo jednostavna – kaže za Danas Žak Ogar, bivši komandant francuskih specijalnih jedinica u okviru snaga Kfora, koji je na upravo završenom Sajmu knjiga u Beogradu predstavio srpsko izdanje svoje knjige „Evropa je skončala u Prištini“. Knjigu su na srpskom jeziku objavile izdavačke kuće „Xenia“ iz Lozane i beogradska „Metella“.

Posle dugogodišnje vojničke karijere padobranca u Legiji stranaca i iskustva u afričkim sukobima, pukovnik Ogar je 1999. stigao na Kosovo i Metohiju. Njegove jedinice bile su angažovane na severu KiM i njihovom zaslugom 1999. su zaštićeni i od OVK spašeni srpski civili i manastiri. Ogar nije mogao da prihvati da se „uz pomoć zapadnih demokratija usred Evrope stvara agresivna korumpirana muslimanska država“, pa je po povratku sa Kosova 2000. napustio vojnu službu. Osnovao je i vodi firme za strateško i bezbednosno savetovanje francuskih preduzeća u svetu. Njegova knjiga govori ne samo o kosovskom iskustvu, nego i onome što mu je prethodilo – pripremama NATO u Makedoniji, koje su prethodile bombardovanju SRJ i uvođenju protektorata UN na KiM. Knjiga je u Francuskoj za kratko vreme doživela tri izdanja, a Žan Ogar kaže da je „interesovanje u medijima i među čitaocima mnogo veće nego što je izdavač predviđao“.

Na pitanje zbog čega Kfor 1999. nije ispunio svoj mandat iz Rezolucije 1244 SB UN i zaštitio sve stanovnike KiM, Ogar odgovara da „Amerikance i NATO nikada nisu ni imali nameru da spovedu ovu rezoluciju i da im je posao bio da omoguće odlazak Srba i olakšaju etničko čišćenje u korist Albanaca“. Prema njegovom mišljenju, zadatak Kfora posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova pod protektoratom UN jeste da „zaštiti tu tobožnju nezavisnost“.

EU i stranputica

– Francuska javnost sve manje veruje u EU, što je pokazala i pobeda evroskeptika na poslednjim izborima. Sve više ljudi misli da je EU stranputica i to će u jednom trenutku da se oseti i u zvaničnoj politici Francuske – kaže Žan Ogar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari