Evropska noć istražvača u Beogradu 28. i 29. septembra 1Foto: Noć istraživača

Ja nemam neki poseban talenat, samo sam radoznao, rekao je čuveni tvorac teorije relativiteta Albert Ajnštajn.

Upavo za sve one koji su samo radoznali bez obzira koliko imaju godina po 13. put ali ne i baksuzan biće održana Evropska noć istraživača.

Kao i uvek manifestacija se održava poslednjeg petka u septembru ali ovog puta trajaće dva dana i biće održana i u subotu.

Pozivam sve koji su radoznali da otputuju u vreme kada su bili deca kada im je ceo svet bio nepoznat i kada su svaki dan otkrivali nešto novo, isto ono što i mi radimo svaki dan” – poručio je Igor Pašti sa Fakulteta za fizičku hemiju, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena beogradska Noć istraživača.

I upravo će Fakultet za fizičku hemiju tokom ova dva dana otvoriti vrata svojih laboratorija za sve one koji žele da se oprobaju kao istraživači I naučnici.

S obzirom da je 2018. Evropska godina kulturnog nasleđa istraživači i naučnici ove manifestacije biće posvećeni da zajedno sa posetiocima otkriju kako i koliko nauka pomaže u očuvanju i istraživanju kulturnog nasleđa.

Biće ovo pravo putovanje u prošlost.

Centar za promociju nauke u svom Naučnom klubu otkriće tajne beogradske prošlosti uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti.Ljubitelji arheologije imaće priliku da istraže Lepenski vir I učestvuju u #zaviriuvir izazovu ili otkriju tajne antičkih mozaika.

Takođe posetioci će moći da se upoznaju sa rečnim brodovima kroz istoriju ali i pisanjem glagoljicom.

Za one koji bi da ipak ostanu u sadašnjosti moći će da se zapute na put oko sveta u svega šezdeset minuta.

Uoči same manifestacije predstoji “zagrevanje” za vikend. Veliki naučni šou u “Big fashion” tržnom centru u subotu od 16 do 20 časova. Zabavni naučni eksperimenti i radionice dočekaće poestioce tržnog centra Ušće u subotu I nedelju od 11. do 14. časova. Veselo uz malu dozu nauke biće i u Kombank dvorani gde će naučnici dočekivati posetioce u subotu od 18 do 20 časova i u nedelju od 12 do 14 časova.

Noć istraživača biće održana na deset lokacija u gradu, ulaz je slobodan, a sve informacije o programima mogu se naći na sjatu www.nocistrazivaca.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari