Londonski filmski festival (LFF), koji počeo je premijerom filma „Eastern Promises“ Dejvida Kronenberga o ruskoj mafiji u Londonu, prikazaće do 1. novembra i poseban program evropskog filma, uključujući nekoliko koprodukcija, među kojima je i nagrađivana „Klopka“ srpskog reditelja Srdana Golubovića.

Londonski filmski festival (LFF), koji počeo je premijerom filma „Eastern Promises“ Dejvida Kronenberga o ruskoj mafiji u Londonu, prikazaće do 1. novembra i poseban program evropskog filma, uključujući nekoliko koprodukcija, među kojima je i nagrađivana „Klopka“ srpskog reditelja Srdana Golubovića. Među filmovima u tom programu 51. LFF, biće prikazan i rumunski film „California Dreamin’“ Kristijana Nemeskua. Kinematografija Rumunije u posebnom će, inače, biti fokusu, s obzirom na brojne nagrade proteklih nekoliko godina, uključujući i ovogodišnju Zlatnu palmu u Kanu koju je dobio Kristijan Munđiu) za filme „Četiri meseca, tri nedelje, dva dana“. Ta priča o ilegalnim abortusima u Rumuniji u doba komunizma, biće prikazana u programu gala projekcija.
Među naslovima u programu evropskog filma su i „Kargo 200“ Alekseja Balabanova iz Rusije, „Praznina“ Jana Sveraka iz Češka, koprodukcija sa Britanijom i Danskom, „Iskino putovanje“ Čabe Boloka iz Mađarske, kao i „Svetionik“ Marije Sakjan iz Rusije, koji je dobio Gran pri nedavnog 12. međunarodnog festivala novog filma u Splitu. Biće prikazan i film „Problem s komarcima i druge priče“ Andreja Paounova iz Bugarske, koji je dobio ove godine na Sarajevo film festivalu nagradu za ljudska prava.
Na 51. LFF do 1. novembra biće prikazano više od 180 igranih filmova i oko 130 kratkih, uz niz razgovora i predavanja. Za zatvaranje je odabran film Vesa Andersona „The Darjeeling Limited“ sa Džejsonom Švarcmanom, Ovenom Vilsonom i Ejdrijenom Brodijem. Među gala projekcijama su i pobednik ovogodišnje, 64. Mostre „Oprez, žudnja“ Anga Lija, koji će biti i gost LFF, te filmovi „Aleksandra“ Aleksandera Sokurova i „Tajna zrnevlja“ Abdelatifa Kešiša, koji je dobio nagradu FIPRESCI u Veneciji. Biće prikazani i „Anđeo“ Fransoa Ozona, „Into The Wild“ Šona Pena, „Funny Games“ Mihaela Hanekea, „Glory to the Filmmaker“ Takešija Kitana…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari