Evropski filmski maraton simultano u Beogradu, Novom Sadu i Subotici  1Foto: Promo

Emotivnom dramom „Najbolje godine“ reditelja Gabrielea Mucina, u nedelju 14. novembra u 10 časova, u bioskopima Fontana u Beogradu, Kulturni centar Novi Sad i Eurocinema u Subotici, svečano će biti otvoren ovogodišnji, simultani Evropski filmski maraton. 

Pored Mucinijeve priče o Italiji od osamdesetih godina do danas, ispričane kroz živote četvoro prijatelja i kroz četrdeset godina njihovih ljubavi, traganja, uspeha i neuspeha, publika će imati priliku besplatno da vidi još sedam ostvarenja.

U nedelju su na programu i savremena drama „Izbrisana istorija“ Gustave Kervern, triler „Osinja mreža“ Olivijea Asajasa, koji dočarava Havanu ranih devedesetih godina, kada kubanski pilot otima avion i beži sa Kube ostavljajući za sobom svoju porodicu.

Tu su i drama „Telo hristovo“ (16h) reditelja Jana Komase,  priča o dvadesetogodišnjaku koji doživljava duhovnu transformaciju u pritvoru za mlade, „Znoj“ Magnusa fon Horna, koja gledaocima približava unutrašnji život influenserke i fitnes instruktorke Silvije Zajec.

Pred naše filmofile 14. novembra stižu i „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga (Oskar u kategoriji za najbolji strani film u 2020.), „Pogrešan korak“ Davida Viktorija, a u ponoć će biti prikazan “Vampir” reditelja Branka Tomovića,  najnovije domaće horor ostvarenje.

Projekat „European film for next generation“ kreiran je sa ciljem uspostavljanja snažne mreže bioskopa, i stvaranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma kroz edukativne aktivnosti.

Jedna od četiri ključne aktivnosti je stvaranje zajedničke marketing strategije i realizacije marketinške kampanje čija će ciljna grupa biti mladi, a sa ciljem stvaranja svesti o raznovrsnosti i kvalitetu evropske kinematografije.

Ovaj projekat fokusira i organizovanje specijalnih projekcija evropskih dečijih igranih filmova za starije. Tu su i specijalne projekcije evropskih dokumentarnih filmova za srednjoškolce, uz uvodno predavanje stručnjaka iz oblasti filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari