Evrovizija od Abba-e do Zorre: Kako rat Izraela i Hamasa zasenjuje takmičenje 1Foto: ANDREAS HILLERGREN / AFP / Profimedia

– Desetine muzičara, stotine novinara i hiljade ljubitelja muzike okupile su se u Malmeu, u Švedskoj, gde se 68. Pesma Evrovizije približava raskošnom, sjajnom večerašnjem finalu.

Ali, čak ni Evrovizija ne može izbeći svetske podele. Hiljade pro-palestinskih demonstranata takođe se očekuju na demonstracijama uz osudu učešće Izraela u tom muzičkom takmičenju i poziv na prekid vatre u ratu Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Evrovizija je muzičko takmičenje na kojem se izvođači iz zemalja širom Evrope, ali i nekoliko van nje, takmiče pod svojim državnim zastavama za titulu kontinentalnog šampiona – nešto kao Olimpijada pop muzike.

Duži odgovor je da je Evrovizija ekstravaganca koja spaja pop, zabavu i politiku – mešavina muzičkog festivala, dodele nagrada i – sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To je događaj pun šašave zabave, proslava ujedinjujuće moći muzike, ali i mesto gde igraju politika i regionalna rivalstva.

Na takmičenje koje se ove nedelje održava u švedskom lučkom gradu Malmeu, bilo je prijavljeno 37 država. Švedska je domaćin pošto je njena pevačica Lorin pobedila na prošlogodišnjem takmičenju u Liverpulu u Engleskoj.

Kroz dva polufinala, odabrano je 26 izvođača za večerašnje finale pred hiljadama gledalaca u Malme Areni i svetskom televizijskom publikom procenjenom na 180 miliona.

Ali, a to je bez presedana, jedan od finalista, Jost Klajn iz Holandije, izbačen je danas s takmičenja zbog „pritužbe jedne članice produkcijske ekipe“ što istražuje policija – rekli su organizatori.

Države mogu poslati solistu ili bend. Mogu da nastupaju s bilo kojim žanrom i na bilo kojem jeziku, a pravila kažu da moraju da pevaju uživo i da pesme ne smeju biti duže od tri minuta. Inscenacija je postala još složenija, uključuje blistavu pirotehniku i razrađenu koreografiju. Posebno ove godine mnogo je muških toples plesača.

Pošto nastupe svi izvođači, pobednika bira čuvena složena kombinacija telefonskih i onlajn glasača iz celog sveta i žiriji muzičke industrije u svakoj od zemalja Evrovizije. Kako se objavljuju rezultati, zemlje klize gore-dole na rang-listi i raste napetost. Završetak sa „nula poena“ se smatra „nacionalnim poniženjem“.

Muzički stil Evrovizije se dramatično promenio od osnivanja tog takmičenja 1956. Prve godine pevača i balada ustupile su mesto živahnom popu, oličenom možda najvećom pesmom Evrovizije svih vremena – pesmom švedske grupe ABBA „Vaterlo“ koja je pobedila na takmičenju pre tačno 50 godina.

Danas su evro-tehno i „power-balade“ popularne, ali su gledaoci pokazali i da im se sviđaju rok, folk-rep i ekscentrične pesme koje se ne mogu klasifikovati.

Po kladioničarima, vodeći kandidat je švajcarski pevač Nemo koji izvodi melodičnu, opersku pesmu pod nazivom „The Code“. Nemo bi bio prvi izvođač koji se identifikuje kao „nebinarni“ koji bi mogao pobediti na tom takmičenju koje ima ogroman broj LGBTQ+ pratilaca. Takmičenje je pre četvrt veka imalo svog prvog transrodnog pobednika „Danu International“.

Još jedan „nebinarni izvođač“ koji izaziva veliku pažnju je irski Bambie Thug“ čija je pesma „Doomsday Blue“ gotička, intenzivna, preterana i oduševljava publiku. To je jedini takmičar za koga se zna da je u Malme doveo i „trenera vrištanja“.

Drugi za koje se smatra da bi se mogli plasirati dobro su operska slovenačka pevačica Rejven, ukrajinski rep-pop duo Aljona Aljona i Džeri Hajl i španska „Nebulossa“ čija je pesma „Zorra“ izazvala pometnju jer njen naslov može značiti i uvredu žena.

Najdinamičnija je pesma hrvatskog pevača „Baby Lasagna“. Njegova pesma „Rim Tim Tagi Dim“ je „suštinska Evrovizija“: bujna, šašava, pomalo emotivna i neverovatno privlačna. Već je veliki favorit navijača.

Moto Evrovizije je „Muzika ujedinjava“, a njen organizator, Evropska radiodifuzna unija (EBU), nastoji da politiku drži van takmičenja. Ali politika često upada.

Belorusija je izbačena sa Evrovizije 2021. godine zbog državne represije prema disidentima, a Rusija je izbačena 2022. zbog invazije na Ukrajinu.

Ove godine je bilo poziva da se Izrael isključi zbog postupaka u ratu protiv Hamasa.

Izrael se takmiči, ali mu je rečeno da promeni naslov svoje pesme, prvobitno nazvane „Oktobarska kiša“ što se može shvatiti kao aluzija na Hamasov prekogranični upad 7. oktobra prošle godine u Izrael. Sada se pesma zove „Hurricane“ i izvodi je 20-godišnja pevačica Eden Golan.

Hiljade pro-palestinskih demonstranata marširale su kroz Malme satima pre no što je Golan nastupila u polufinalu u četvrtak, a još jedne demonstracije planirane su za danas.

Švedska policija je postavila veliko obezbeđenje i dovela policajce iz cele zemlje uz pojačanja iz Danske i Norveške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari