Festival eksperimentalnog, alternativnog, niskobudžetnog i angažovanog pozorišnog izraza, Ex-teatar fest, pod sloganom „Čekajući zeleno svetlo“ (u podnaslovu – postdrama-postekologija-feminizam-svetska ekonomska kriza), 38. put, u organizaciji Doma omladine iz Pančeva, počinje večeras u ovom gradu.

 Na programu je premijera predstave po tekstu Dejvida Memeta u režiji Jelene Bogavac, „Varijacije na temu Divljih pataka“, u izvođenju trupe Drama Mental Studio, u pančevačkom Studentskom domu od 20 sati. Tekst je preveo Jovan Ćirilov, za muziku i video bio je zadužen Igor Marković, a za scenu i pokret Vuk Dautović. Igraju Miljan Prljeta i Jovan Ljubenović. Iste večeri u Studiju 21, od 21.30 sati, biće promovisan Raster 2008, godišnjak za nezavisne izvođačke scene u Srbiji, u izdanju TkH Foruma za kritiku izvođačkih umetnosti. U Studentskom domu od 22 sata biće izvedena koreografija Dušana Murića „Nije moguće pogrešiti“ (epizoda „Robinzon Kruso“).

Sledećeg dana, 13. juna, pod geslom Žene na delu, na platou ispred Narodnog muzeja, od 19 sati je putujući feministički ulični performans „Ne mogu da odem, zato što…“ u režiji Ivane Koraksić, po scenariju Sunčice Vučaj. Igraju Biljana Stanković Lori, Vesna Bujošević, Ana Imširović, Saša Pokrajac. Scenografiju je uradila Marija Vidić, a fotografije Biljana Rakočević. Cilj performansa je da ukaže na čitav niz poteškoća sa kojima se susreće žena koja je zlostavljana, onoga trenutka kada odluči na napusti nasilni brak ili vezu. Dvadesetominutni performans prikazuje različite priče žena i ima za cilj, takođe, da posredstvom identifikacije, podigne svest i probudi dublje razumevanje o specifičnom položaju i potrebama žena koje pokušavaju da napuste svoje nasilne partnere.

Istoga dana od 20 sati, u Studentskom domu biće izvedena predstava „Pomorandžina kora“ po tekstu Maje Pelević, u režiji Bojane Lazić i izvedbi Puls teatra iz Lazarevca. Reč je o komadu koji govori o današnjem čitanju ženskog tela, ali i samog ženskog identiteta.

Za publiku iz Beograda, organizovan je prevoz koji kreće sa platoa ispred Bitef teatra u 19 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari