fafFoto: Promo

Jubilarni 30. Festival autorskog filma (FAF), koji će biti održan od 22. do 29. novembra u Beogradu i gradovima širom Srbije, donosi bogat program s velikim brojem filmskih ostvarenja u različitim selekcijama.

Centralni program FAF-a čine Takmičarski i Glavni, dok će selekcije poput Hrabrog Balkana, Bande à part, Sirovo i Mreža festivala Jadranske regije prikazati nove izraze u autorskom filmu.

Organizatori programa najavili su još tri nagrađena filma koja dolaze na 30. FAF nakon premijernog prikazivanja na Filmskom festivalu u Kanu.

U subotu, 23. novembra u 22 časa u sali 1 mts Dvorane biće prikazan film „Pokrov“ (The Shrouds) telesni horor Dejvida Kronenberga u kom glavne uloge igraju Vensan Kasel, Dajen Kruger i Gaj Pirs.

Filmovi Dejvida Kronenberga, Pajal Kapadije i Migela Gomeša na 30. FAF-u 1
Foto: FAF promo

Priča prati Karša, inovativnog preduzetnika i ožalošćenog udovca koji pravi uređaj koji omogućava komunikaciju sa mrtvima. Film je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem festivalu u Kanu.

U nedelju, 24. novembra u 19 časova u sali 1 mts Dvorane publika će, u okviru takmičarskog programa, imati priliku da pogleda film „Sve što zamišljamo kao svetlost“ (All We Imagine as Light) autorke Pajal Kapadije.

Ovo je prvi indijski film u poslednjih 30 godina koji je učestvovao u glavnoj konkurenciji u Kanu osvojiviši Gran pri. Radnja ovog ostvarenja dešava se u Mumbaju, jednom od najkosmopolitskijih gradova u Indiji, koji je ujedno i dom Prabi i Anu, dve medicinske sestre.

Filmovi Dejvida Kronenberga, Pajal Kapadije i Migela Gomeša na 30. FAF-u 2
Foto: FAF promo

Život Prabe biva uzdrman kada primi neočekivani poklon od supruga sa kojim dugo nije u kontaktu. U međuvremenu, njena cimerka Anu u tajnoj je vezi s mladim muslimanom, što bi moglo izazvati osudu njene porodice zbog društvenih pritisaka i prisutne islamofobije.

Film povezuje njihove lične živote sa širim društvenim temama i izazovima radničke klase u Indiji.

U četvrtak, 28. novembra u 19 časova, takođe u sali 1 mts Dvorane, biće održana projekcija filma „Veliko putovanje“ (Grand Tour) Migela Gomeša, portugalskog kandidata za Oskara.

“Veliko putovanje” vizuelno je zadivljujući film koji deluje kao ljubavno pismo Aziji, slaveći njeno bogato kulturno nasleđe i pejzaže. Upotreba stvarnih lokacija obogaćuje film dubinom i autentičnošću, čineći prostor ključnim elementom priče, umesto da bude samo pozadina.

Film prati Edvarda (Burma, 1917) koji beži od svoje verenice Moli na dan venčanja. Tokom putovanja, panika prelazi u melanholiju, a Edvard se pita šta je sa njegovom verenicom.

Filmovi Dejvida Kronenberga, Pajal Kapadije i Migela Gomeša na 30. FAF-u 3
Foto: FAF promo

Moli, odlučna da se uda, kreće u potragu za njim upuštajući se na putovanje po Aziji. Pored mnogobrojnih nagrada na svetskim festivalima za ovaj film izdvaja se nagrada za najbolju režiju Filmskog festivala u Kanu.

30. FAF će svečano biti otvoren projekcijom filma „Susedna soba“ Pedra Almodovara u petak, 22. novembra u 19 časova.

Glavna lokacija festivala biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Kinoteke, bioskopima CineGrand Rakovica i Delta Planet Niš, kao i u Centru za Kulturu Smederevo, Bioskopu Zvezda u Boru, Bioskopu u Zaječaru i u Filmskoj Dvorani Grocka.

Festival autorskog filma podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije i Potprogram MEDIA programa Kreativne Europe. Prijatelj festivala je Erste Banka Srbija.

Ulaznice za festival mogu se nabavitii na blagajni mts Dvorane, kao i preko sajta mtsdvorana.rs. Više o festivalu i ovogodišnjem programu uskoro na sajtu i društvenim mrežama festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari