„Fake News From The Past“: Noviteti i rezimei na festivalu KROKODIL 1Foto: Detalj vizuala KROKODIL

Fake News FromThe Past naziv je nove programske celine koju KROKODIL svečano otvara razgovorom u debatnoj zoni koji će se održati u nedelju 23. juna od 12:45 sati.

Razgovaraće, se o medijskoj pismenosti danas u Srbiji, dezinformacijama i kako se protiv njih bore neke od zemalja članica Evropske Unije, gde je Zapadni Balkan na toj mapi napora,

„Razgovaraćemo o deep fake sadržajima i političkim kampanjama, pokušajima manipulacije informacijama te pokušajima promene osnovnih kognitivnih znanja kod građana i građanki pogotovo u post pandemijsko doba. Razgovaraćemo i o tome kojim izvorima informacija danas mladi veruju te o tome šta danas znači fact chacking kada se čini da većina vodećih online alata za proveru kredibilnosti informacija gubi tlo pod nogama“, najavlju organizatori KROKODIL-a.

Uz moderaciju članice UO KROKODILa Milene Berić na ova i mnoga druga pitanja pokušaće da daju odgovore pisac Arnon Grunberg, izvršna urednica Istinomera Milijana Rogač, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Ana Martinoli, ekspertkinja za strateške komunikacije i javnu diplomatiju, bivša šefica operacija za Zapadni Balkan Jasna Lambert i istoričarka Dubravka Stojanović.

Festivalsko izdanje projekta Zašto kažeš ljubav a misliš na rat? biće održano u debatnoj zoni KROKODILa, u subotu od 15:30 časova, i predstaviće u dve runde sve dosadašnje teme i diskusije koje smo pokretali širom Srbije u protekle dve godine.

Kao i ranije, fokus će biti na analizi skrivenih uticaja koji podstiču porast nasilja, posebno onog koji se širi kroz političke krugove i sistematski legitimiše ekstremno desne ideologije radi jačanja nacionalističkih uverenja, naročito među mladima u Srbiji.

Centralna tema će biti definisanje i dekonstrukcija kulture nasilja i našeg društvenog doprinosa toj kulturi.

Zašto mladi ljudi imaju ograničeno znanje o ratovima iz devedesetih i nedavnoj istoriji, te kakav uticaj umetnost i popularna kultura imaju na oblikovanje politika kolektivnog sećanja.

„Fake News From The Past“: Noviteti i rezimei na festivalu KROKODIL 2
Foto: Krokodil

Debata će biti organizovana u dve runde, u kojima će učestvovati istoričari, aktivisti i umetnici:

Runda #1: Dolores Milošev Erdeg, Yasserstain, Klara Hrvanović, Pavle Cicvarić
Runda #2 Smiljana Tucakov, Dubravka Stojanović, Jasminka Petrović, Tamara Marković
Moderatorka ovog događaja biće Milena Berić.

Nakon svake runde, biće organizovane ćaskaonice, gde će publika imati priliku za jedan-na-jedan razgovor s učesnicima o pomenutim temama, kao i drugim sličnim pitanjima.

Radni jezik: zajednički

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari