Fantastični Tempei Nakamura ponovo u Beogradu 1foto: Olaf&McAteer Promo

Poznati japanski pijanista i kompozitor, Tempei Nakamura, čovek koji je svoj debi imao u Karnegi holu u Njujorku, nastupiće u petak, 23. juna u 20 časova, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Koncert je omogućila kompanija Japan Tobacco International u saradnji sa Ambasadom Japana u Srbiji, a svi zainteresovani već danas mogu podići besplatne ulaznice na blagajni Kolarca.

Tempei će izvoditi svoje originalne kompozicije, ali će deo repertoara posvetiti i izvođenju japanskih tradicionalnih dela. Virtuoz na klaviru, umetnik koji vešto kombinuje muzičke stilove kao što su džez, klasika i rok, svoj umetnički izraz u šali naziva „istočni romantizam“ i kaže da bi želeo da obiđe svet kao ptica sa klavirom kao krilima.

Tokom karijere imao je veoma zapažene nastupe u koncertnim dvoranama u Amsterdamu, Parizu, Berlinu, ali i drugim zemljama poput Španije, Portugala, Italije, Austrije, Luksemburga, Estonije, Slovačke, Ukrajine i Belorusije. Pravi kuriozitet predstavlja podatak da je, počevši od 2019. godine, a nakon pandemije i tokom 2022. godine, u okviru svoje evropske turneje, imao koncerte u doslovno svakoj državi Evrope.

Tempei je poznat i po brojnim turnejama u Japanu, ali i po nastupima u „neistraženim regionima“ ove zemlje, kao što je Kumano Kodo, mesto koje je registrovano kao lokalitet svetske baštine, a koje zapravo predstavlja niz drevnih hodočasničkih ruta na najvećem poluostrvu Japana.

Ovaj izuzetni pijanista, rodom iz Kobea u Japanu, počeo je da uči klavir sa 5 godina. U srednjoj školi, njegov dom je uništio Veliki zemljotres u Hanšinu 1995. godine, zbog čega je napustio školu i zaposlio se. Iako u srednjoj školi nije svirao klavir, zahvaljujući svom neverovatnom talentu, primljen je u muzičku školu i nastavio je da studira na Univerzitetu umetnosti u Osaki, gde je diplomirao kao najbolji u klasi klavira. Svoj debi imao je 2010. godine na solo recitalu u Karnegi holu u Njujorku.

Poznat po svom humanitarnom radu, svoj projekat „Izlazeće sunce“ posvetio je naporima za rekonstrukciju nakon Velikog zemljotresa u istočnom Japanu 2011. godine, a Udruženje umetnika prefekture Hjogo nagradilo ga je priznanjem za unapređenje umetnosti 2015. godine. Trenutno živi u Tokiju i aktivno organizuje turneje širom sveta, kao i u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari