Fejsbuk protiv Mišela Uelbeka 1

Fejsbuk je blokirao svako dalje plaćeno oglašavanje svih FB i Instagram stranica koje su u vlasništvu i vezane za račun vlasnika izdavačka kuće Booka Ivana Bevca, navodi se u saopštenju ovog izdavača.

Na upit zbog čega se to dogodilo stigao je generički odgovor da je u pitanju kršenje pravila o oglašavanju na najvećoj svetskoj društvenoj mreži a kao pojašnjenje podastrta je „sporna“ objava – citat iz knjige „Serotonin“ Mišela Uelbeka. Ipak, „razgovora“ sa generički naštimovanom mašinom nije moglo biti, te ni njenog razumevanja da se zapravo radi o tekstu koji je već publikovan, dakle javan i dostupan svakome, o čemu se svedočile i Ulebekova fotografija kao i link na stranicu knjige.

„Taj tekst“, kažu u ovoj izdavačkoj kući, „svakako je jedan od benignijih u celokupnom Uelbekovom opusu i jedino ga možda spominjanje opasnosti slobodne trgovine čini tako zastrašujućim za Fejsbuk.“

Nova poruka naišla je na isto „nerazumevanje“ mašina koje su, kako duhovito primećuje Booka, „odlučile da pisca kao gospodari beslovesnog čovečanstva u filmu ‘Matriks’ eliminišu iz svog sistema“.

„Dalja komunikacija sa Zakerbergovim tehno-behemotom je iznad naših mogućnosti, naš novac im je očigledno toliko sitan i nebitan i odreći će ga se bez da trepnu jer je od širenja lažnih vesti, prenosa ubistava, promovisanja krajnje sumnjivog i za mozgove publike pogubnog sadržaja citat iz knjige Mišela Uelbeka daleko opasniji“, ističe izdavač na kraju saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari