Slovenački bestseler pisac Feri Lainšček (55) je većinu svog 21. po redu romana „Strah za leptire u oluji“ objavio u delovima preko Fejsbuku, tokom poslednjih nekoliko meseci. To je pokušaj da ostvari veću interakciju sa svojim čitaocima i da deli sa njima, u realnom vremenu, ono što je napisao. Ipak, finalni delovi romana će biti „vidljivi“ tek kada knjiga bude odštampana.


Ipak, preko dve hiljade ljudi je pratilo priču smeštenu u 1970-e, kada je Slovenija bila deo Jugoslavije, i potom u 1991. godinu kada se ova republika otcepljuje. Slovenački student Marko služi JNA u Beogradu i zaljubljuje se u Ljiljanu. Nekih 20 godina kasnije, dok se zemlja raspada, on saznaje da je Ljiljana rodila njihovo dete i da ima sina Marka. Marko sada služi JNA, čiji tenkovi pokušavaju da zaustave nezavisnost Slovenije. Da li će se otac i sin sresti, to će oni koji su čitali roman (prvih 35 poglavlja) preko Fejsbuka saznati kada knjiga bude objavljena. Pisac upozorava one koji očekuju srećan kraj.

„Moji čitaoci žele da pišem srećne krajeve, a ja još jednom nisam uspeo u tome. Roman je metafora dezintegracije Jugoslavije. Leptiri su mladi momci koji su ratovali. Hrvati, Srbi, bosanske trupe. Raskid nije bio lep, bilo je na hiljade mrtvih, pa ni kraj ne može da bude srećan. Dame, pripremite maramice“, poručio je pisac iz Mursko Sobote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari