Pobednik konkursa „Osvoji ikebanu“, na kome su pisci učestvovali sa kratkim fantastičnim pričama na temu „Odnos čoveka prema prirodi u budućnosti“, je Ranko Trifković za delo „Ursa i učkur“. Drugo mesto pripalo je priči „Kiša“ Kristine Pejčić, dok je treći Aleksandar Novaković sa pričom „Čovek nema“.

Pobednik konkursa „Osvoji ikebanu“, na kome su pisci učestvovali sa kratkim fantastičnim pričama na temu „Odnos čoveka prema prirodi u budućnosti“, je Ranko Trifković za delo „Ursa i učkur“. Drugo mesto pripalo je priči „Kiša“ Kristine Pejčić, dok je treći Aleksandar Novaković sa pričom „Čovek nema“. Ova tri rada osvojila su nagradu „Milorad Beli Janković“. Priče, njih 96, na konkurs je poslalo 74 autora – 51 muškarac i 23 žene. Najviše autora bilo je iz Srbije, čak 58, ali su priče stigle i iz svih bivših jugoslovenskih republika: Hrvatske (6), BIH (5), Crne Gore (2), Makedonije (1), Slovenije (1). Svečana dodela je u 12 sati.
Dugo najavljivani broj niškog časopisa Gradina, koji će biti posvećen naučnoj fantastici, konačno će biti objavljen u septembru ove godine. U njemu će glavni deo biti posvećen portretima dvojice najistaknutijih srpskih pisaca fantastike – Zoranu Živkoviću i Bobanu Kneževiću. Pored toga, pripremljen je obiman prozni blok (sa pričama, između ostalih, Otoa Oltvanjija, Ilije Bakića, Zorana Stefanovića), poezija kao i radovi iz oblasti teorije i kritike (među obrađivanim temama su i „Sajberpank“ Irine Anastasijević, „Dosadašnji doktorati i magistarski radovi iz oblasti SF u Srbiji“ Aleksandra B. Nedeljkovića, „Rađanje žanra“ Dejana Ognjanovića).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari