Španski pisac Mario Vargos Ljosa (71 – na fotografiji), jedan od najpoznatijih autora sa španskog govornog područja, dobio je počasni doktorat od Univerziteta La Rioha. Ovaj autor preko 30 romana, pozorišnih komada i eseja, među kojima su Razgovor u katedrali, Ujka Julija i scenarista i Zelena kuća je 1995.

Španski pisac Mario Vargos Ljosa (71 – na fotografiji), jedan od najpoznatijih autora sa španskog govornog područja, dobio je počasni doktorat od Univerziteta La Rioha. Ovaj autor preko 30 romana, pozorišnih komada i eseja, među kojima su Razgovor u katedrali, Ujka Julija i scenarista i Zelena kuća je 1995. godine dobio nagradu „Servantes“, najpoznatije književno priznanje za autore koji stvaraju na španskom jeziku.
Ian Mekevan i dalje je glavni favorit za osvajanje ovogodišnje Buker nagrade, pošto su objavljeni finalisti ovog najprestižnijeg britanskog priznanja za književnost, smatraju stručnjaci. Njegov glavni konkurent, sudeći prema kladionicama, će biti novozelandski pisac Lojd Džons – čak je prema njima on zapravo favorit. Mekevanov roman „On Chesil Beach“ je bestseler među šest finalista i važio je za favorita i kada je lista iznosila 13 dela (ove godine je bilo u konkurenciji 110 romana). Međutim, bukmejkeri su ocenili Džonsovo delo „Mister Pip“ kao većeg favorita – na kladionici Viljem Hila Džons ima kvotu 2-1 da će osvojiti Bukera, dok je za Mekevana taj odnos 5-2.
Mekevan je Bukera dobio 1998. godine za „Amsterdam“, ali mnogi dovode u pitanje da li je njegovo tanušno delo „On Chesil Beach“ zapravo roman. Ostali finalisti su – engleski pisac Nikola Barker sa „Darkmans“ (moderna priča o duhovima), „The Gathering“ irske autorke En Enrajt, „The Reluctant Fundamentalist“ Pakistanca Mošina Hamida i „Animal’s People“ – priča o katastrofi u Bopalu, od Indijke Indre Sinha.
Ime pobednika, kojem će pripasti 50.000 funti, biće saopšteno na ceremoniji u Londonu 16. oktobra. Buker nagrada postoji od 1969. godine i dodeljuje se za najbolji roman pisca iz Velike Britanije, Irske ili Komonvelta. Njen dobitnik odmah postaje slavan u književnim krugovima i zagarantovano mu je mesto na bestseler listama širom sveta.
Za sve oni koji su se uplašili priče o globalnom otopljavanju gledajući Al Gorov dokumentarac „Neugodna istina“, i zapitali se šta se može uraditi, bivši američki predsednik ima odgovor – nastavak. Naime, Gor radi na knjizi o zaštiti čovekove okoline „Put do opstanka“ koja će biti objavljena u mekom povezu 22. aprila 2008. godine na Dan Zemlje.
Prema izdavaču Rodale Books, Gor nastavlja tamo gde je stao u „Neugodnoj istini“ i nudi „vizionarski plan za promene koje bi trebalo da učini cela svetska zajednica“. Reč je, delom, o naučnom priručniku, ekspozeu, vizionarskom pozivu za politički pokret koji bi zahvatio celu planetu i koji treba da motiviše na akciju sve one koji su posle „Neugodne istine“ spremni da se bore za solucije koje su se do nedavno smatrale nemogućim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari