Festival evropskog filma Palić će uprkos finansijskim problemima biti održan u punom obimu 1Foto: S.S./ATAImages

Izvršni producent Festivala evropskog filma Palić Ilija Tatić izjavio je danas da će festival biti održan u okvirima u kojima je bio i u prethodnim godinama, uprkos sredstvima koja kasne, a za koja su aplicirali na republičkom i pokrajinskom nivou.

Tatić je za agenciju Beta rekao da će, zbog finansijske neizvesnosti, morati da odustanu od pojedinih ideja vezanih za unapređenje programa, što se neće odraziti na broj filmova koji će biti prikazani, ali i na broj gostiju koji dolaze iz sveta filma.

„Neizvesnost jeste velika, ali, što se tiče programskog dela – to zaista neće trpeti. Zbog kašnjenja sredstava smo morali da odlažemo mnoge odluke zbog čega nećemo moći da realizujemo ono što je bila ideja, kako da svake godine unapredimo festival, što ove godine neće biti moguće“, naveo je Tatić.

On je izrazio nadu da se neće ponavljati ovakva situacija, ističući da javno finansiranje nosi sa sobom i ovakvu vrstu problema i neizvesnosti.

„Zaista se ove godine ne zna do samog kraja sa kolikim tačno budžetom raspolažemo, što nas stavlja u jedan veliki rizik da potrošimo više novca nego što možemo, što će uticati i na izdanje festivala za sledeću godinu“, istakao je Tatić, dodajući da ih finansijska nesigurnost prati godinama unazad.

Najveći donator Festivala evropskog filma Palić je Ministarstvo kulture Srbije, ali konkurs je kasnio nekoliko meseci, a očekuju i sredstva sa pokrajinskog nivoa, dok je Grad Subotica na vreme raspisao konkurs i dodelio sredstva za potrebe jednog od najuticajnijih i najvažnijih festivala u ovom gradu i okolini.

Tatić je podsetio da je prošlogodišnji budžet festivala bio 28 miliona dinara, i da očekuje da će i ove godine biti isti iznos, iako je u međuvremenu sve poskupelo.

Kako je najavljeno, na Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, biće prikazano 150 filmova i učestvovaće oko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari