Glumačke svečanosti sa imenom Milivoja Živanovića, 16. put po redu, biće održane od 2. do 7. aprila. Tim povodom u Narodnom pozorištu u Beogradu juče je organizovana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena i obrazložena zvanična selekcija predstava koje će biti izvedene na ovom festivalu. Stručni žiri koji će odabrati najboljeg glumca čine: Đurđija Cvetić, Ružica Sokić i Milivoje Mlađenović.


Selektor požarevačkog pozorišnog festivala Božidar Đurović istakao je da je ovo jedan od retkih festivala koji imaju samo jednu nagradu koja se dodeljuje najboljem od prošlogodišnjih teatarskih ostvarenja.

– Preduslov u ovom izboru bio je da se predstava zasniva na klasiku, kao i to da postoji protagonista, dakle, uloga koja može da se izdvoji iz takvog kolektivnog čina i kao takva nagradi – rekao je Đurović.

Aleksandar Lukić iz Kulturnog centra Požarevca naglasio je da su Glumačke svečanosti od izuzetnog značaja za ovaj grad i okolinu, kao i da se radi o verovatno jedinom festivalu u nas koji ne muči muku s parama.

– Osnovna stavka da bi se do publike doprlo su, naravno, pare i mnogi festivali imaju u tom delu organizacije velikih problema. Ne i ovaj. Bez budžetske podrške smo u stanju da ne izneverimo publiku koja je puna očekivanja. Organizacija festivala koja podrazumeva niz aktivnosti koje nisu na sceni, košta oko četiri i po do pet miliona dinara i mi smo ih obezbedili u potpunosti uz pomoć privrednika koji su sami nudili novac. Apliciramo redovno u Ministarstvu kulture, grad Požarevac izdvaja određene sume za naš festival, ali čak i kada ne bismo ni dinara od njih dobili, svečanosti ne bi bile ugrožene – rekao je Lukić. Sala u Požarevcu ima 540 sedišta, od toga je prošle godine za upravu kompanija koje su finansirale festival izdvojeno 180 karata, a Lukić najavljuje da će ove godine taj broj sedišta biti oko 120. Cena karata u slobodnoj prodaji, za sve predstave, biće 500 dinara. Nagrada najboljem glumcu iznosi 150.000 dinara. Festival će otvoriti Goran Marković, dramski pisac i reditelj.

Neuspela ideja

Upravnik Narodnog pozorišta i selektor festivala Božidar Đurović sa Aleksandrom Lukićem zalaže se za drukčije koncipiranje učešća pozorišta na festivalima. Umesto da se pojavljuju na ovakvim manifestacijama kao na bilo kojim drugim gostovanjima, predlaže se da svoje snage ulože u takmičarski duh i ne očekuju zaradu. Umesto toga, predviđeni novac otišao bi u ruke nagrađenom glumcu, a predlagači veruju da bi se na taj način dobile bolje predstave i igranja, jer kako je Đurović već napomenuo, sve je manje dobrih predstava.

Zvanična selekcija

U okviru Glumačkih svečanosti biće odigrane sledeće predstave: Zvezdara teatar prikazaće predstavu „Život u tesnim cipelama“ prvog dana festivala. Naredne festivalske večeri BDP će odigrati predstavu „Harold i Mod“ a 4. aprila JDP prikazuje „Iz junačkog života građanstva“. Narodno pozorište će 5. aprila odigrati „Hedu Gabler“ a narednog dana trupa pozorišta „Zoran Radmilović“ igra „Karolinu Nojber“. Poslednji dan festivala predviđen je za dodelu nagrada i predstavu u čast nagrađenih, a najavljena predstava Ateljea 212 „Ratna kuhinja“ će, iz tehničkih razloga, najverovatnije biti zamenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari