Festival muzičkog filma Paralelne vizije 1

Drugo izdanje Festivala muzičkog filma – Paralelne vizije, koje počinje sutra  i traje do 17. septembra u Domu omladine Beograda, donosi četiri igrana i pet dokumentarnih muzičkih filmova, novije svetske produkcije.

 

Program će u 21 sat otvoriti intrigantan dokumentarac o čuvenom bendu Oasis (Supersonic), koji između ostalog na potpuno nov način prikazuje kompleksan odnos dvojice braće (Liama i Noela Galagera). Zatim slede dokumentarci o britanskom bendu Palp, te o najvećem rok fotografu svih vremena, Miku Roku, koji je napravio kultne portrete i omote za vinile Bouvija, Blondi, Igija Popa… (Shot!), a tu je i priča o Deniju Fildsu, ekscentričnom menadžeru Ramonsa (Denny Says), kao i film o tinejdžeru s Arktika, koji repuje na jednom od najstarijih evropskih jezika (Arctic Superstar).

Među igranim filmovima svakako treba obratiti pažnju na odličan biografski „Born To Be Blue“, o životu Četa Bejkera, kog maestralno tumači Itan Houk, a zatim i Šekspirovog „Otela“, smeštenog u milje muzičke scene današnjeg istočnog Londona (Beautiful Devils), te adolescentski horor „Zelena soba“, kao i brazilski biopik raskošne produkcije, o pevačici Elis.

Ove godine uvodi se i selekcija kratkih muzičkih filmova koji će biti prikazivani uz prvu, igranu projekciju. U pratećem programu festivala, kao i prethodne godine, biće organizovani tribinski razgovori. Jedan od njih je na programu u četvrtak od 18 sati u holu DOB-a, o uticaju Brit-popa, koji će voditi Branko Rosić, zamenik gl. i odgovornog urednika Nedeljnika. Dokumentarni filmovi su na programu od 19, a igrani od 21 sat, uz izuzetak otvaranja na kome se prikazuje film o Oasis-u. 

Sećanje na Kostu

 Pred otvaranje Paralelnih vizija, sutra od 19 sati u Velikoj sali Doma omladine, biće održano „Sećanje na Kostu“, komemoracija posvećena nedavno preminulom Aleksandru D. Kostiću, filmskom kritičaru, dramaturgu, dugogodišnjem uredniku filmskog programa B92, čoveku čiji je radni opus utkan u ono što čini modernu srpsku misao o filmu, muzici i popularnoj kulturi uopšte. Komemoracija predstavlja uvodni čin u Paralelne vizije, čijem je postojanju i Kosta doprineo, i čiji je član žirija bio. O Kosti će govoriti njegovi prijatelji, Kralj Čačka će njemu u čast odsvirati i otpevati par pesama, a biće prikazan i kratki film „Tako to biva“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari