Sarajevo film festival, 19. po redu, počeo je sinoć i trajaće do 24. avgusta, a biće prikazan 241 film u 12 selekcija.

Festival je otvorilo ostvarenje bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza”, koji je svetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gde je nagrađen sa dva Srebrna medveda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića, kao i specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

Tanović će biti i predsednik žirija koji će odlučivati o najboljem igranom filmu, a kolege će mu biti: glumac Uliks Fehmiu (prošlogodišnji dobitnik nagrade Srce Sarajeva za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Ustanička ulica”), direktor fotografije Kristin A. Mejer (Nemačka), umetnički direktor Critics week Šarl Teson (Francuska) i glumica Mirela Oprisor (Rumunija).

U ovoj selekciji biće prikazano devet filmova koji će na Sarajevo film festivalu imati svoju svetsku ili regionalnu premijeru. Jedan od njih je i pulski pobednik, film “Odbrana i zaštita” Bobe Jeličića, u kojem glavnu ulogu igra Bogdan Diklić.

Za nagrade festivala Srce Sarajeva takmičiće se i 10 kratkometražnih ostvarenja i 21 dokumentarac. Među njima su i kratki film „Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Juniora, kao i dokumentarci „Anplagd“ Mladena Kovačevića, „Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka“ Ivane Todorović, „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ Marte Popivode, kao i „Bijeg“ Srđana Keče u srpsko-bosanskohercegovačkoj produkciji.

U selekciju Open air uvršten je i film srpskog reditelja Srdana Golubovića „Krugovi“, koji će biti jedan od gostiju festivala. Pored Golubovićevog ostvarenja, pred sarajevskom publikom naći će se još jedan srpski film – “Odumiranje” Miloša Pušića. Film koji je premijerno prikazan u Karlovim Varima, biće prikazan u okviru novog programa SFF Guests Present, koji ima za cilj da pomogne razvoju što kvalitetnije bioskopske distribucije najatraktivnijih naslova regiona.

Program Posvećeno osvrnuće se na dosadašnji rad reditelja Kristija Puijua, jednog od autora koji je rumunsku kinematografiju uveo na velika vrata u svet svetskog filma.

Pored Puijua i Golubovića, Sarajevo će ove godine ugostiti i reditelje Leosa Karaksa, Arija Folmana, Pabla Bergera, Dejvida Gordona Grina, Sabastijana Lelia, kao i glumce Armanda Asantea, Emila Hirša, Adama Bakrija, Valeda Zuaitera.

U okviru festivala sedmi put se organizuje Sarajevo talent kampus, namenjen mladim filmskim talentima iz zemalja jugoistočne Evrope, na kome će učestvovati i deset autora iz Srbije: reditelji Miona Bogović i Ivan Stojiljković, filmski kritičari Daniel Mandić i Ivan Velisavljević, scenaristi Gorana Jovanović i Maša Seničić, glumica Višnja Obradović, i producenti Petar Mitrić, Anica Stojanović i Marija Stojanović.

Kampus će u nedelju, 18. avgusta, otvoriti slavni reditelj Leos Karaks, autor filma “Sveti motori”, koji će polaznicima održati uvodno predavanje.

Festival će zatvoriti film „Kutija za užinu“ Riteša Batra u koprodukciji Indije, Francuske, Nemačke i SAD.

Gost

Jedna od glavnih zvezda ovogodišnjeg izdanja festivala biće američki glumac Deni Glover, poznat široj publici po filmskom serijalu „Smrtonosno oružje“. Glover je ovogodišnji kustos Katrin Kartlidž fondacije, koja će i ovoga puta dodeliti nagradu i stipendiju najboljem mladom reditelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari