Festival srpskog filma fantastike 13. put u SKC-u 1Foto: Stanislav Milojković

Festival srpskog filma fantastike, 13. po redu, održaće se u Studentskom kulturnom centru Beograda od 17. do 20. oktobra.

U takmičarskom programu biće prikazana 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, dok će u informativnom programu, van konkurencije, biti prikazano još tridesetak.

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće i ove godine za nagradu festivala Koskar. Pored domaćih filmova, publika će moći da vidi naučnofantastičke, fantastičke, fantazijske i horor filmove iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, SAD, Kanade, Rusije, Kine, Velike Britanije, Irske, Španije, Portugalije, Andore, Francuske, Belgije, Holandije, Danske, Finske, Češke, Italije, Grčke, Izraela, Iraka, Malezije, Južne Koreje, Perua, Argentine

O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Feti Dautović, filmski i TV producent, Nikola Majdak, animator i režiser, i Ivana Panić, producentkinja. Filmove za takmičenje odabrali su selektor domaće i regionalne selekcije Jovan Ristić i selektor inostrane selekcije Mladen Milosavljević.

Specijalni gost festivala je reditelj Sem Firstenberg, čiji stvaralački opus uključuje različite žanrove – od komedije, preko akcije pa do naučne fantastike i horora.

U subotu, 19. oktobra, održaće se i šesti po redu Belgrade Zombie Walk. „Šetnja zombija“ ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima.

Festival srpskog filma fantastike organizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari