Filipinski reditelj Lav Dijaz otvara jubilarni Kustendorf 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Filipinski reditelj i aktuelni dobitnik Zlatnog lava u Veneciji Lav Dijaz otvoriće jubilarni, deseti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja.

Dijazu, inače predstavniku talasa „sporog filma“ (njegova ostvarenja traju od tri do devet sati), na otvaranju će biti uručena Nagrada za buduće filmove a njegova ostvarenja, uključujući i film „Žena koja je otišla“ za koju je jesenas nagrađen u Veneciji, biće prikazana tokom festivala.

Manifestacija koja se održava u Mećavniku na Mokroj Gori trajaće od 14. do 19. januara, i kao i prethodnih godina, biće posvećena budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma. Prema rečima reditelja i osnivača festivala Emira Kusturice, za glavne nagrade Kustendorfa – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se 22 naslova mladih autora iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i Filipina. O nagrađenima će odlučivati književnica i scenaristkinja Glin Jan, advokat u industriji zabave i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis, i reditelj Nikola Ležaić. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje. Kusturica je napomenuo da je ove godine stiglo 500 filmova, te da je takmičarski program selektovao tim – Maja Kusturica, Svetolik Mića Zajc i Marko Milosavljević.

„Drugi festivali teže tome da budu omasovljeni. Ovde se radi o individualnoj hrabrosti. Kao Fest 1970-ih koji je težio da bude ‘hrabri novi svet'“, kazao je reditelj dodajući da je Kustendorf u ovih devet godina u orbitu ozbiljnih filmova poslao nekoliko reditelja.

On je dodao da zbog svog koncepta u kome mladi autori sede zajedno sa svetskim velikanima, ovaj festival ima neku metafizičku ulogu.

„Na Mećavnik se ide kao što se u Beogradu ide u neku skrivenu kafanu u kojoj se svi dobro osećaju. Tamo je uvek lepo. Sve je građeno od drveta i tamo eterične smole mirišu uvek. To je utopija pretvorena u realnost i njome privlačimo najbolje svetske autore“, kazao je Kusturica, dodajući da bi svet bio mnogo bolji kada bi, kao Mećavnik, bio upućen „na zdravu hranu – na organske filmove“.

U okviru selekcije Savremene tendencije biće prikazan film „U krevetu sa Viktorijom“ Žustin Trie, koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Vižin Efira, „Cveće zla“ finskog reditelja Anti Jokinena, „De Lan“ Đie Luia, kao i „Duša na struni“ DŽang Janga. Takođe, na jubilarnom Kustendorfu biće prikazan i novi film Emira Kusturice koji je premijeru imao u Veneciji – „Na mliječnom putu“.

Pored Lava Dijaza, retrospektivu filmova imaće i scenarista Gordan Mihić, koji je svojim opusom obeležio i zadužio srpsku i jugoslovensku kinematografiju. Od naslova čije je scenarije on pisao biće prikazani: „Kad budem mrtav i beo“, „Buđenje pacova“, „Vrane“, „Mehanizam“ i „Crna mačka beli mačor“. U okviru desetog Kustendorfa uveden je i novi program – Novi autori, ge će biti prikazani filmovi mladih autora koji su osvajali priznanja međunarodnih festivala, a ranijih godina su sa svojim kratkometražnim filmovima učestvovali na Kustendorfu. Na programu su: „Žalejka“ Elice Petkove, „Svi severni gradovi“ Daneta Komljena, „Stari kamen“ DŽonija Maa i „Nedeljivo“ Edoarda de Angelisa.

Svake večeri nakon projekcija, kao i do sada, planirani su koncerti muzičkih grupa. Tako će nastupiti Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra uz Adama Stinga i novosadski Big Band, zatim bluzerka Ana Popović, bend Van Gog i ska pank sastav Če Sudaka.

 

Velikodušnost Ministarstva kulture

Ministarstvo kulture i informisanja u 2016. godini je za Kustendorf izdvojilo 25 miliona dinara. Emir Kusturica je istakao da su organizatori zahvalni za tu pomoć jer od nje plaćaju troškove puta svih učesnika festivala koji dolaze iz celog sveta. On je napomenuo da je Kustendorf jedini festival na kome nema reklama, zbog čega zavisi od velikodušnosti Ministarstva kulture.

Konkursi Ministarstva kulture’]

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je juče konkurse za finansiranje ili sufinansiranje projekata za sve oblasti savremenog stvaralaštva. Narednih dana biće objavljeni konkurs iz oblasti kulturnog nasleđa, kao i konkursi za sufinansiranje projekata koji će doprineti uspešnom predstavljanju Republike Srbije u međunarodnim okvirima, saopštio je juče ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva otvoren je do 10. februara, dok je Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu otvoren do 28. februara. Detaljne informacije o konkursima mogu se naći na internet strani Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi.

Kusturica: Bilo mi je žao što nismo doveli De Nira’]

Govoreći o jubileju i svemu što je Kustendorf postigao za ovih deset godina, Emir Kusturica je rekao da mu je jedino bilo žao što nisu doveli američkog glumca Roberta de Nira.

„Ali posle njegovog nastupa u kome je Trampa nazvao svinjom, tikvanom, tupanom, da bi posle izbora rekao da mu treba dati šansu, nije mi više žao“, kazao je reditelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari