Film "Lost Country“ Vladimira Perišića na 76. Kanskom festivalu: Drama o studentskim demonstracijama 1996. protiv Miloševića 1Foto promo / Lost Country

Novo ostvarenje reditelja i scenariste Vladimira Perišića, „Lost Country“, kako je zvanično saopšteno, premijerno će biti prikazano na ovogodišnjem, 76. Kanskom festivalu, u zvaničnom programu „Nedelja kritike“ (La Semaine de la Critiqie), koji počinje 17. maja, dan posle svečanog otvaranja jednog od najvažnijih i najglamuroznijih festivala u svetu.

Prestižni program „Nedelja međunarodnih kritičara“ uveden je 1962, kao prva paralelna sekcija festivala, a njegovi osnivači su Unija francuskih filmskih kritičara, čiji je cilj bio da se prikažu najbolja dela reditelja iz sveta, i da se ne podlegne komercijalnim stremljenjima.

Prvi igrani film Vladimira Perišića, „Ordinary People“, imao je svetsku premijeru 2009, upravo u kanskom programu „Nedelja kritike“, njegovo kratko ostvarenje „Our Shadows Will“ deo je igrano – dokumentarnog omnibusa trinaest autora, „Mostovi Sarajeva“, i prikazano je u okviru oficijalne selekcije Kanskog festivala 2014. godine, povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, a u Kanu se prvi put predstavio 2003, diplomskim filmom „Dremano oko“, u okviru selekcije Kinofondacija.

Radnja novog Perišićevog filma „Lost Countri“ događa se u Srbiji 1996, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, i prati petnaestogodišnjeg Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočavajući se sa time da je njegova voljena majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji…

Film "Lost Country“ Vladimira Perišića na 76. Kanskom festivalu: Drama o studentskim demonstracijama 1996. protiv Miloševića 2
Foto promo /Lost Country

Scenario za ovu političko – porodičnu dramu Perišić potpisuje zajendo sa Alice Winocour, a glavne junake igraju Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić.
Direktorke fotografije su Sara Blum i Louise Botkay, film je sniman na 16 mm traci, montažer je Martial Salomon, a za zvuk su bili zaduženi Roman Dymny i Olivier Goinard.

Producenti su Omar El Kadi, Nadia Turincev (Easy Riders Films, Francuska), Vladimir Perišić (Trilema, Srbija), Janja Kralj (KinoElektron, Francuska), a koproducenti su Vincent Quénault i Jeanne Geiben (Red Lion, Lumsemburg) i Ankica Jurić Tilić (Kinorama , Hrvatska).

„Lost Countri“ je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, Arte France Cinema, CNC, Luxembourg Film Fund, Hrvatskog audiovizuelnog centra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari