Mogućnost raja foto Luca Di Leonardo.

Novi film Mladena Kovačevića Mogućnost raja (2024), nastao u srpsko-švedskoj koprodukciji, premijerno je prikazan u utorak 3. septembra na 81. Venecijanskom festivalu u okviru nezavisnog programa „Dani autora” (Giornate degli Autori).

Film je prikazan u Sali Perla, a uz autora Mladena Kovačevića, producentkinju Ivu Plemić Divjak i snimatelja Marka Milovanovića, svetskoj premijeri prisustvovali su i Mirjana Jeremić, ambasadorka Republike Srbije u Italiji, i Jovana Dimitrijević, Treći sekretar u Ambasadi Republike Srbije u Rimu.

Snimljen na ostrvu u Indoneziji, ovo je film o tenziji između životnih mogućnosti koje se vrte oko pitanja kakav život bi trebalo živeti, gde nas svaka odluka vodi ka drugačijoj verziji nas samih. I dok zemaljski raj nije ništa više od ideala mašte, neumorna potraga čovečanstva za srećom ne prestaje.

Reditelj Mladen Kovačević napisao je i scenario, a na filmu su radili i montažerka Jelena Maksimović, kompozitorka Rebekka Karijord, dizajner zvuka Jakov Munižaba i drugi. Producenti su Mladen Kovačević i Iva Plemić Divjak za Horopter filmsku produkciju, a koproducentkinja je Elin Lilleman Eriksson iz švedskog MDEMC Produktion.

Nakon projekcije održan je i razgovor publike sa rediteljem Mladenom Kovačevićem.

Mladen Kovačević je scenarista, reditelj, i producent međunarodno priznatih filmova Unplugged (2013), Zid smrti i tako to (2016), 4 godine u 10 minuta (2018), Srećna Nova, Jivu (2020) i Još jedno proleće (2022) koji su prikazivani na festivalima kao što su Roterdam, Karlovi Vari, Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, CPH:DOX, FIDMarseille i mnogim drugi, osvajajući brojne nagrade, kao i u prestižnim selekcijama Barbikana u Londonu i Centra Pompidu u Parizu. Trenutno snima dokufikciju Korio i razvija igrani film Iza zavesa, iza drveća.

Projekat je razvijan kroz program Eurodoc, a produkciju filma podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture Srbije i Švedski filmski institut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari