GejFoto: Jurgita Vaicikeviciene / Alamy / Alamy / Profimedia

Film rediteljke Ivone Juke „Lepa večer, lep dan“, koji je i hrvatski kandidat za prestižne filmske nagrade Oskar i Goja.

U opisu filma je rečeno da priča prati „četvoricu prijatelja Lovru (21), Nenada (20), Stevana (22) i Ivana (20) koji su se pobunili protiv nacističkog režima i pristupili NOB-u.

Šesnaest godina kasnije oni su renomirani umetnici koji veruju da imaju pravo da kritikuju društvo za koje su se borili. Iako su zaslužni veterani NOB-a, partija ne voli filmove koje stvaraju, a kada im seksualnost postane sumnjiva, angažuju agenta Emira da sabotira njihov rad…“.

Kako piše Jutarnji.hr mišljenja kritičara povodom ovog filma su podeljena. Nekome se film dopao, nekima, najblaže rečeno, ne, ali ne zbog homoseksualne ljubavi dvojice partizana. Oni kojima se ostvarenje nije dopalo, kritikuju ga što je u njemu mnogo toga „već video“, period 1957. godine je sablasno dočaran, a u nekim istorijskim detaljima i pogrešno predstavljen.

Oni kojima se film dopao navode: „Na kraju, „Lepo veče, lep dan“ najmanje je film o gej partizanima, a više univerzalna priča o sistemu koji jede sopstvenu decu, vanvremenskoj korupciji i razočarenju, koji je mogao biti smešten i u sadašnjosti. Početnu nespretnost prevazilazi veoma dobar ukupni utisak, zbog čega mi je žao što je ovaj film trenutno „skriven“ u bioskopu Forum“, piše Večernji list.

Inače, sukobi oko ovog filma počeli su i pre nego što je i prikazan javnosti. Zapravo, HAVC je odbio sufinansiranje 2016. godine, kada je radnja filma još bila priča o gej veteranima, a ne o gej partizanima. Kako je 2016. objavio Nacional: „Ako je suditi po stavu umetničkih savetnika Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), filmovi u kojima se pojedini pripadnici hrvatske vojske prikazuju kao homoseksualci ne bi se trebalo snimati u Hrvatskoj. I to je zato što smatraju da to publici ne bi bilo estetski prihvatljivo“.

Glavni protagonisti, umesto gej veterana, postali su gej partizani, sredstva su odobrena, a Hrvatsko društvo filmskih radnika nedavno je odlučilo da sa „Ljepom večeri, lijep dan“ Hrvatska uđe u borbu za nagradu Oskar u kategoriji stranog filma.

Podsetimo, Hrvatski audiovizualni centar za njega je još 2017. godine izdvojio 3,7 miliona kuna, što je više od 57 miliona dinara, prenose mediji. Takođe, otkriveno je da u njemu glumi Emir Hadžihafizbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari